A menstruáció “mellékhatásáról”, a vashiányról
Az erős, elhúzódó, illetve gyakori menstruációs vérzés vashiányos vérszegénységhez vezethet.
Sok-sok nő könnyen belecsúszik,még ha nem is erősek a vérzései, de nem figyel oda kellőképen a megfelelő étkezésre…
Ha aszonban a menstruáció túl erős vagy gyakori, akkor a természetes progeszteronnal segítünk a kiváltó ok megszüntetésében. Majd ezen túl gondolnunk kell a vaspótlásra is. Ha a menstruációs vérzés ideje és menyisége rendeződik, elég csak arra odafigyelni, hogy testünk megérzi-e a vérveszteséget.
Nagyon hasznos, ha kifejezetten vasban gazdag élelmiszereket fogyasztanunk a menstruációt megelőző napokban valamint a vérzés ideje alatt, így megelőzve az esetleges vashiányt.
Hiszen vas nélkül nincs megfelelő oxigénfelvétel a tüdőben, megakad az oxigénszállítás a szervezetben és az oxidáció létrejön a sejtekben. A vashiányos állapot fellépésekor ezért jelennek meg olyan tünetek, mint fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, fejfájás, levertség, szívtáji fájdalom, gyomor és bélpanaszok.
Vérszegénység esetén nemcsak vasnak, hanem B4-, B7, B9-, B12-vitaminoknak, réznek, kobaltnak, és molibdénnek kell bejutni a szervezetbe. A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcsolódik (rezet tartalmaznak a csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri alga, stb.), vele kombinálódik. A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket ( B-vitaminok a vasat tartalmazó táplálékaink nagy részében is megtalálhatók – lásd csírázó magvak, teljes gabonák, paraj).
Mivel tehát önmagában a vas nem tud beépülni, ezért nem javasolt olyan készítmény, ami csak vasat tartalmaz. Mindig olyan ételt vagy készítmányt válasszunk, mely biztosítja a vas beépülését a szervezetünkbe.
Válasszunk minél gyakrabban magas vastartalmú ételeket!
- tojássárgája
- zab(pehely), teljes gabonák és teljes kiőrlésű lisztek, főleg a köles és az amarant magas vastartalmú
- hüvelyesek: bab, borsófélék, kidney-bab, (szójabab) lencse, spárga,
- összes sötét színű zöldségfélék, mint a paraj vagy spenót, sóska, petrezselyemzöld nyersen, mángold, brokkoli,
- nyers cékla, szárított vargánya, fokhagyma
- mák, mogyoró, dió, napraforgómag, pisztácia, tökmag, szezámmag, földimogyoró, mandula, valódi cukormentes és nem instant kakaópor,
- sárgabarack, feketeribizli, áfonya, egres, szeder ,aszalt gyümölcsök (főleg szilva és sárgabarack, datolya ill. füge, szőlő azaz sötét mazsola stb.)
- sötét színű mézek (vegyes virágméz, gesztenyeméz)
- osztriga, kagyló, sertésmáj, marhamáj, szív, vese, vörös húsok, máj, vér
- vörösbor, vörös szőlőlé és a vörös bogyós gyümölcslevek, Roiboss tea
Ezeket az élelmiszereket naponta építsük be táplálkozásunkba, hogy feltöltsük a vaskészletünket! Ám a mgfelelő hasznosulás érdekében figyeljünk oda még egy fontos részletre:
A vas megfelelő félszívódása
Kutatásokkal bizonyított, hogy a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását hétszeresére lehet emelni a C-vitamin egyidejű fogyasztásával.
Ezért javasolt az étkezésekhez higított narancslé, vörös szőlőlé, vagy vörös bogyós gyümölcslé fogyasztása. Együk a gabonákását gyümölccsel, kivit a müzlihez, egy pohár narancslevet a köleskásához, egy evőkanál homoktövislevet a salátába vagy a müzlibe! Szeleteljünk paprikát a salátánkba, vagy barnarizsből készült ételünkbe! Díszítsük a zabpelyhes müzlit kivi-karikákkal! Fogyasszunk cékla-almalé keveréket, mely nem csak a megemelkedett vas, hanem plusz kalcium szükségletet is pótol! Kínáljunk desszertnek citrusféléket, fekete ribiszkét, vagy epret!
Léteznek olyan vasban gazdag élelmiszerek is, melyek egyidejűleg sok C-vitamint is tartalmaznak, úgy mint a brokkoli és csírája a cékla és a vörös szőlőlé.
Kerüljük a vasfelszívódást akadályozó anyagokat!
- a rebarbarában és a spenótban magasan előforduló oxálsavat. Emiatt a spenótot valójában csak korlátozott mértékben lehet a vastartalmú élelmiszerek közé sorolni, noha évtizedeken keresztül gyermekek generációit győzködték a fogyasztásáról.
- a finomított élelmiszereket, és az instant és félkész ételeket, valamint a szénsavat és a cukrot
- a tojásban és a búzalisztben vannak olyan hatóanyagok (foszfoproteinek és fitátok), amelyek csökkentik a vas hasznosulását a szervezetben, ezért ezekből érdemes kevesebbet fogyasztani (javaslom a tönkölyt).
- a vas felszívódását akadályozó fekete teát (tein) és a fekete kávét, a tejben található kálcium is kedvezőtlenül hatnak a vasfelszívódásra. Ezért ne igyunk teát és tejet az étkezésekhez!
- a szervetlen vaskészítményeket, mert azok szedése gátolja az E-vitamin hasznosulását a szervezetben egyéb mellékhatásai mellett
Keressük a természetes vasforrást!
A szintetikus vagy mono (vastabletták) formában bejutó vasnak csak maximum 2-8%-a hasznosul a szervezetben, a többi viszont feldolgozatlanul terheli le a vesét, vagy lerakódik az ízületekbe és egyéb szövetekbe, és székrekedést is okozhat.
A szervetlen vas szedése gátolja az E-vitamin hasznosulását is a szervezetben.