A progeszteron

Nemcsak nemi hormon, mindennemű emlős termeli. Ellensúlyozó hormon, az ösztrogén ellensúlyozója. Sajnos könnyen lebomlik, vagy tovább konvertálódik és a kortizol (stressz válaszért felelős) hormon blokkolja.

Petefészkeink termelik ovuláció után, amikor a visszamaradt tüszőburok sárgatestté alakul és megkezdi a progeszteron kiválasztását. A menstruációig, a ciklus második felében (a luteális fázisban) 14 napon át van jelen; egy egészséges nőben naponta napi átlag 20 mg termelődik. Leállítja a méhnyálkahártya vastagodást és minőségi előkészítéseket tesz a beágyazódás érdekében. Ha nem jön létre a terhesség, egy idő után a sárgatest elsorvad, és megérkezik a menstruáció.

Kiemelkedően nagy dózishoz a progeszteronból a szervezet csak várandósság állapotában jut, annak is csak a második trimeszterétől, amikor a méhlepény veszi át a termelését.

A fentieken túl a mellékvese kéregben is termelődik még progeszteron, csekély mennyiségben (kb. 10%-nyi).

A progeszteron hatásai:

 • A női szövetek általános védelme
 • Szabályozza és kordában tartja a méhnyálkahártya növekedését, hatására a méhnyálkahártyán megindul az erőteljesebb érképződés
 • Segít normalizálni a petefészek működést és a menstruációs ciklust
 • Az ösztrogénhatások egyetlen (természetes) ellensúlyozója (így az ösztrogén-dominancia állapotát megelőzheti és helyreállíthatja)
 • Megemeli az alaptesthőmérsékletet
 • Besűríti a méhnyaknyákot, hatására a méhnyak bezárul, keményebb lesz, lejjebb húzódik
 • Megakadályozza, egy késői, második ovuláció előfordulását
 • Helyreállítja az oxigén szintjét a szövetekben (lassú öregedés)
 • Normalizálja a vérsűrűséget (nincs vérrög-képződés)
 • Normalizálja a vércukorszintet
 • Helyreállítja az érrendszer tónusát (érfal visszaerősödik)
 • Segít a testnek átalakítani a testzsírt energiává (testsúly helyreáll)
 • Támogatja a pajzsmirigy megfelelő működését
 • Természetes antidepresszáns
 • Természetes vízhajtó (folyadékvisszatartást csökkenti)
 • Természetes gyulladáscsökkentő hatású
 • Előfutára a kortizol szteroid hormon termelésének
 • Elősegíti a sejtújulást (támogatja a programozott sejthalált)
 • Gátolja a mellcsomók kialakulását és megelőzi és gátolja a mellrák kialakulását
 • Megelőzi és gátolja a méh- és petefészek rák kialakulását
 • Megállítja a sejtek proliferációját (sejtburjánzást)
 • Fenntartja a nemi vágyat (rendben tartja a libidót)
 • Megállítja és visszafordítja a csontritkulást (oszteo-blaszt: csontépítő)
 • Neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik
 • Tejtermelő mirigyek kifejlődéséért felel
 • Méhösszehúzó hatásokat gátolja
 • A progeszteron teszi megfelelő minőségűvé a méhnyálkahártyát a beágyazódáshoz, így elengedhetetlenül fontos az embrió életben maradásához és egészséges fejlődéséhez: terhesség megtartó hormon.

PRO-GESTATION, azaz PRO=érte, valamiért és GESTATION=terhesség

Latin neve  is mutatja, hogy jelenléte alapvetően fontos az egészséges terhesség fennmaradásáért, az embrió életben maradásához és egészséges fejlődéséhez. A progeszteron a legnagyobb mennyiségben termelődő hormon a várandósság alatt.

Jelenléte elengedhetetlen már a beágyazódáshoz is, hiszen ez a hormon teszi alkalmassá a méh nyálkahártyáját a petesejt befogadására. Ekkor a petefészek termelik (a tüszőrepedés után visszamaradt, sárgatestté fejlődött tüszőburok termeli). Az ösztrogén által felépített méhnyálkahártyán minőségi előkészítéseket tesz: hatására a nyálkahártyába glikogén épül be, amely a glükóz tartalék formája. Ha terhesség következik be, az embrió az első hetekben ebből fog táplálkozni.

A terhesség első harmadának közepe tájékán kezd kialakulni a méhlepény, mely a 10-12. héten átveszi a petefészkektől a progeszteron termelését. Ha ebbe az átadás-átvételbe akár csak egy pillanatnyi szünet áll be, és nincs elég progeszteron a magzat megtartására, a terhesség megszakadhat

A progeszteron elhárítja az anyai immunválaszt az 50%-ban genetikailag idegen magzat ellen.

Fokozza a méh növekedésével együttjáró vérerek szaporodását. (ezeken keresztül tud eljutni a megfelelő tápanyag és oxigén a fejlődő embrióhoz, így biztosítva annak túlélését).

Valamint biztosítja a méh nyugalmi állapotát, mivel elernyeszti a simaizmokat, így megfelelő mennyiségű progeszteron jelenlétében nem indul be a méhtevékenység.

Az egész testünkben vannak progeszteron receptorok sejtjeinken (agyunktól a végbelünkig). Az emésztőrendszer sima izomzatát elernyeszti, így (a nagyobb élettani mennyiség miatt) hozzájárul a terhességi hányáshoz, valamint a várandósság alatti szoruláshoz. Az agysejtekre gyakorolt nyugtató hatása miatt pedig nagy mennyiségben (azaz várandósság alatt) aluszékonyságot, álmosságot okozhat, illetve felfokozott érzelmi állapot idéz elő, valamint a libidót is megemelheti.

A magyar születésű Dr. Csapó Árpád (Szeged, 1918-St. Louis, USA, 1981.), szülész-nőgyógyász 1946-ban elsőként izolálta méhizomzatból az összehúzódást kiváltó fehérjét, az aktomiozint. Neki hála tudjuk azt is, hogy a terhesség első hetei után a progeszteron méhizomzat összehúzódást akadályozó hatása a petefészkekről a placentára tevődik át. Továbbá bebizonyította, hogy a méhlepény által termelt progeszteron helyi mechanizmusokon keresztül hat a méhre, ezáltal magyarázatot adva arra, hogy az ikrek miért jöhetnek a világra több hétnyi különbséggel.

1950-es években végezte progeszteronblokk kísérleteit és kidolgozta az ún. Csapó-féle libikóka-elméletet, mely szerint a terhes méhizomzat összehúzódásának gátlásában a progeszteron hormonnak van döntő szerepe, így az rendkívül fontos szerepet játszik a várandósság alatt. A progeszteron megfelelő koncentrációja a méhizomzatban képes ellensúlyozni a prosztaglandinok és az oxytocin méhizom-stimuláló tulajdonságait: képes csökkenteni a méhizomzatban az oxytocin-receptorok számát, valamint a magzati elemek által termelt prosztaglandinok mennyiségét.

Míg a megfelelő mennyiségű progeszteron jelenlétében nem indulnak be a fájások, a szülés előtt 1-2 héttel a magzat a vizeletével kortizolt juttat az anya szervezetébe; a kortizol elveszi a receptorokat a progeszteron elől, így a magzat beindítja a saját születését. Fontos látni, hogy nem csak a progeszteron mennyisége számít, hanem a receptorok állapota is.*

Forrás:

Csiszár Miklós, Igloi Syversen Nora: Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség, Naturwell Kiadó, Budapest, 2014

http://beckerexhibits.wustl.edu/mig/bios/csapo.html

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-eletrajzi-lexikon-7428D/c-cs-74E9A/csapo-arpad-74F36/

error: A Harmóniabolt közlendője:

Június 13-àn, csütörtökön személyes àtvételre nem lesz lehetőség. A rendeléseket fogadjuk, a szállítások folyamatosan indulnak.

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM