Kakaó

A kakaó hatásai

Számtalan nemzetközi vizsgálat készült a kakaóbab jótékony egészségügyi hatásairól, melyek a következők:

  • Kiemelkedő antioxidáns hatású
  • Lassítja az öregedési folyamatokat
  • Jó közérzetet és frissességet biztosít
  • Szív és érrendszeri problémáknál jótékony hatású (vérnyomás-problémák, érszűkület, érelmeszesedés esetén, koleszterinszint szabályozás)
  • Növeli a stressztűrő képességet, a depressziót pedig csökkenti
  • Jó közérzetet biztosít, éberséget, szellemi frissességet ad: memóriát és koncentrációt javítja
  • Biztosítja a bőr hidratáltságát, bizonyos UV védelmet biztosít, egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb” bőrt eredményez
  • Köhögéscsillapító, megfázásos tüneteket csökkentő hatású
  • Fogyókúránál étvágycsökkentő, zsírégetést fokozó hatású

Értékes tápanyagai

Polifenolok – Antioxidáns koncentrációja a legmagasabb: ezek a polifenolok (flavonoidok), a katekinek és az epikatekinek. A polifenoloknak, azokon belül is a flavonoidoknak a nyers kakaóbab legfőbb egészségvédő hatóanyagai, a kakaó ezeknek köszönheti magas antioxidáns értékét. A flavonoidok kiemelkedően magas antioxidáns és daganatellenes hatásúak, gyulladáscsökkentő és immunmoduláns tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Tudtad? A flavonoidok a növényekben, azoknak különösen a virágjában és terméseiben gyakran előforduló jellegzetes – flavon – kémiai alapvázú szín- és hatóanyagok, melyek a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, illetve a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciót töltenek be: ők védik meg a növényt a kívülről jövő támadások (mikrobák, rovarok) ellen. A flavonoidok nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes anti-allergén, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hiszen hatékony antioxidánsok. Kutatások bizonyítják érfal erősítő, a vénákat tonizáló, és a szívizom vérátáramlását javító és a szív kontrakciós erejét fokozó hatásukat. Először Szent-Györgyi Albert és munkatársai mutattak rá a flavonoidok fontos élettani tulajdonságaira, a C-vitaminnal folytatott kutatásaik után 1933-36 között, amikor is kimutatták, hogy a citrusfélékben a C-vitamint kísérő flavonoidok csökkentik a kapillárisok törékenységét és permeabilitását. 

Magnézium – A kakaó az egyik elsőszámú magnéziumforrás: ez a nagyszerű lúgosító ásványi anyag serkenti a szív- és bélműködést, oldja a menstruációs görcsöket és erősíti a csontozatot. Elegendő magnéziumbevitelnél az artériáid és vénáid ellazulnak, ami felgyorsítja a keringést, ami segíti, hogy több tápanyag és oxigén jusson el a szöveteidbe.

Vas, króm, cink, mangán, réz – A kakaó jó vasforrás (a vas beépül a vörösvértestek oxigénszállító hemoglobinjába), krómforrás (ez a nyomelem a cukoranyagcserében vesz részt), cinket (fontos nyomelem az immunvédekezésben, a máj és a hasnyálmirigy máködésében, a nemi mirigyek kiválasztásában és a bőr egészségének megőrzésében, a nehézfém terheltség megakadályozza a szervezet hozzáférhetőségét a cinkhez), mangánt (segíti a vasat és a vér oxigenizációjában és a hemoglobinképzésben), rezet (az egészséges vérképzésért és immunválaszért felel)

C-vitamin – Extra koncenrációban tartalmazza a nyers kakaó, a feldolgozott viszont teljesen elveszíti értékes C-vitamin tartalmát.

Omega-6 zsírsav forrás, melyeket nem szabad hevíteni, mert akkor gyulladáskeltő transzzsírsavak keletkeznek belőle (főzött csokoládé ezért okozhat gyulladást).

Feniletilamin  – Szervezetünk akkor állítja elő ezt az anyagot, amikor szerelmesek leszünk. És ugyanez az anyag megtalálható a kakaóban. Nos, ezért szoros a kapcsolat a szerelem és a kakaó között… Et a vegyület élénkíti az agyi folyamatokat és segíti a szellemi koncentrációt. Pörköléssel viszont elveszíti ezt a hatását, mert a feniletilamin nagyon érzékeny a hőre. A feldolgozott csokoládékban sem található meg.

Fenil-alanin – A kakaó étvágy csökkentő hatása közismert („Ne egyél csokit evés előtt” – hallottuk Anyukánktól), erről fenil-alanin- és magnézium-tartalma gondosodik. Zsírtartalma kb. 50%-os, ami műs magvakhoz képest kevesebb, nincs benne cukor, tehát nem járul hozzá az elhízáshoz, hanem épp ellenkezőleg, mivel nagyon laktató és csökkenti is az étvágyat, fogyókúrázókak is ideális táplálék.

Endorfin hatású anyag – Az anandamid egy kannabionid endorfin, ami mozgás során termelődik a szervezetedben és eddig csak a kakaóban tudták beazonosítani. Ennek a boldogsághormonnak a kiválasztása örömérzést vált ki és a szervezetünk nem is bontja le ezt a vegyületet a kakaóban található enzimgátlóknak hála. Így an anandamid lassabban bomlik le, ha kakaót fogyasztasz, és tovább fogod magad kellemesen érezni, akár a kakaóból, akár a mozgás útján jutottál a boldogsághormonhoz.

Triptofán – Ez egy esszenciális aminosav, ami ugyancsak hangulatjavító. A táplálékból származó triptofán a szervezetedben szerotoninná alakul a bélcsatornában B3-, B6-vitamin és magnézium jelenlétében. A triptofán az idei ingerületátvitelben játszik fontos szerepet, tehát fontos neurotranszmitter. Valamint gondoskodik a szorongásoldásról és a stressztűrú mechanizmus élettani-idegi folyamatainak beindításáról. Bár állati fehérjék is tartalmazzák, mivel hőérzékeny anyag, a főzés tönkreteszi, így főtt ételekből nem jutsz hozzá. Ám a kakaóval tudod pótolni.

Növényi rost – rostot is tartalmaz a kakaó, ami segíti az emésztésedet: az összeturmixolt, összetört kakaó segít a belek megtsztításában és serkenti a bélmozgást.

Szerotonin – ha kielégítően magas a szerotoninszinted, a világ is összedőlhet körülötted, akkor is jól érzed magad a bőrödben. Ez az emberi (és szinte minden élő) szervezet legfontosabb neurotranszmittere, mely triptofánból képződik és melatoninná alakul tovább, segítve a pihentető, mély alvást. A szerotonin legfontosabb feladata a stresszvédő mechanizmus támogatása. Ha alacsony  azisntje, hiába megy minden jól az életedben, mégis szenvedéssel telinek érzed.

Kevés koffein – Igen keveset tartalmaz belőle. Tehát ő lehet a kávépótlód – egy kakaóbab huszadrésznyi koffeint tartalmaz a presszókávénál- , hiszen élénkít. Ugyanis teobromint tartalmaz, ami rokonságban áll a koffeinnel, pontosan annak a bomlásterméke. Hatékony baktériumölő, a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutanst elpusztítja, ugyanakkor az idegrendszert a koffeinnel ellentétben nem serkenti, de értágító hatása által megkönnyíti a szív munkáját (és szívvédő).

Előnyei a hormonháztartásra nézve

Petesejt védő – Kiemelkedően magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, mely természetes sejtvédő hatása révén segít az öregedési folyamatok lassításában (petesejtek és spermiumok esetében is, ezért szuperélelmiszerként a termékenységi problémák kezelésének kiváló kiegészítője pl. a napi turmixokhoz adva).

Hangulatjavító – A fentebb említett endorfin, triptofán, szerotonin és feniletilamin koktélja magyarázza a kakaó legismertebb tulajdonságát és törhetetlen sikerét kicsik és nagyok között.

Energetizáló – Nemcsak jó közérzetet biztosít, hanem éberséget és szellemi frissességet is biztosít.

Stressz-szabályozó mellékvesét segíti – Jelentős magnézium tartalma nélkülözhetetlen a megfelelő idegi és izomműködéshez és a stressz-szabályzás megfelelő hormonális fenntartásához.

Kinek ajánlom?

Gyermekre vágyó pároknak a petesejt és a spermium minőségének javítására

Krónikus fáradtság és stressz esetén energetizáló, és hangulatjavító hatása miatt, valamint a test stresszre adott válasza miatt onnan rohamosan ürülő magnézium pótlása érdekében.

Minden hormon egyensúly zavarnál segít jelentős magnéziumtartalma miatt

Hogyan fogyaszd? Nyersen!!!!

A nagyipari feldolgozással készült csokoládé szinte teljesen elveszítette azt a csodás antioxidáns képességet, ami a nyers kakaóbabban megvan. Ugyanis a kakaószemeket megpörkölik, alkalizálják és finomítják, s a folyamatok végén egy olyan kakaóport nyernek ki a kakaóbabból, melynek alig van köze a nyers elődjéhez.

Az ipari feldolgozásban egy olyan technológiát használnak a kakaóbab ízének megszüntetésére, mellyel a kakaóbab polifenoljainak 90%-át eltüntethetik, azaz pont azokat az anyagokat, aminek nagyszerű antioxidáns egészségvédő hatásait köszönheti. A kakaó íze azért „finommá” válik a hozzáadott ízfokozók hatására is. Az élelmiszeripar ezt a „jó ízű” kakaót már sokkal könnyebben tudja fogyasztható állapotba hozni. Ám a kakaóbabot annak ősi lényegétől, egészségmegőrző tulajdonságaitól fosztják meg ezzel! A boltok polcaira kerülő, hagyományos eljárással készülő csokoládé már nem tartalmazza a kakaóbab polifenoljait, antioxidáns hatását, ellenben nagy mennyiségű finomított cukrot és adalékanyagokat veszel vele magadhoz és a kalóriatartalma is magas.

Az egészséges, azaz nyers kakaó abban különbözik a nagyipari feldolgozott finomított kakaóporoktól (és a belőlük készült csokoládéktól), hogy adalékanyagoktól mentes, nem alkalizált, nem pörkölt és nem is finomított, ezért antioxidáns tulajdonságát megőrzi , mert nem károsodik a fentiek hatására a legértékesebb polifenol-tartalma.

Receptek

A nyers kakaót tartalmazó turmixok oly mértékig tele vannak egészségmegőrző, immunerősítő és vitamindús hatóanyagokkal, hogy nyugodt szívvel fogyaszthatod akár naponta. Sőt, a fenti hatások elérése érdekében fogyaszd rendszeresen a napi turmixodban! Megkínálhatod vele a gyermekedet is – vitamintabletta helyett.

A turmixokon túl természetesen sokféleképpen felhasználhatod a kakaót. Pár kedvenc receptemet meg is osztom itt veled.

Mentás-csokis turmix

Hozzávalók:

  • 1 marék friss menta
  • fél avokádó
  • 1 banán
  • 1 bögre mandulatej
  • 3 szem Medjool datolya kimagozva
  • 2 teáskanál nyer kakaópor

Elkészítése: Tedd az összes hozzávalót a turmixgépbe és turmixold simára.

Csokoládés zabos turmix

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál nyers kakaópor
  • 2 evőkanál kendermag
  • 1 teáskanál maca
  • 1 teáskanál alga
  • 1 szem datolya (kimagozott)
  • víz (tisztított)

Elkészítése: Tedd az összes hozzávalót a turmixgépbe, adj hozzá némi vizet és turmixold össze. Ha nem megfelelő számodra a kapott állag, mert túl sűrű, adj még hozzá egy kis vizet, amíg el nem nyeri a tetszésedet. Ha nincs otthon zabpelyhed, még úgyis egy ízletes turmixot kapsz!

Miért előnyös ez a turmix a hormonjaidnak? Olvasd el itt!

Édesburgonyás brownie

Hozzávalók:

  • 2 nagy édesburgonya (60 dkg)
  • 10 Medjool datolya kimagozva
  • 2/3 bögre előzőleg beáztatott, majd ledarált mandula
  • fél bögre hajdinaliszt
  • 4 evőkanál nyers kakaópor
  • csipet só

Elkészítése: Hámozd meg az édesburgonyát, vágd darabokra és párold vagy főzd puhára. Ha már kezd szétesni, olyan puha, akkor turmixold össze a datolyával krémes masszává. Tedd a többi hozzávalót egy tálba, és keverd hozzá a masszát, majd alaposan dolgozd össze mindezt. Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt formába és süsd 20-30 percig, a jó öreg villapróbával látod majd, amikor kész (ha a beleszúrt villa már száraz marad). Vedd ki, hagyd egy kicsit hűlni, hogy elnyerje a brownies állagát és csak utána kóstold meg.

Recept forrása: Ella Woodward – Egyél jókat Ellával (a könyvet itt megvásárolhatod)

Mandulás-chia magos energiafalat

Igazi energiabomba, ha a sok teendő mellett magasan szeretnéd tartani az energiádat. A kakaó élénkít, a datolya édessége nyugtatja az idegrendszeredet, a mandula, a mandulavaj, a kókuszolaj és a chia mag pedig mindent biztosít ahhoz, hogy elég energiád legyen és hosszan érezd ezt a hatást.

Sokáig eláll, így nagyobb adagban is elkészítheted és magaddal vihető egészséges nasiként tudod biztosítani vele magadnak az energiát az étkezések között, strapásabb napokon is. Felturbózhatod a hormonkiegyensúlyozást segítő szuperélelmiszerekkel is.

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandula (20 dkg) vagy más dióféle
  • 1 bögre Medjool-datolya (20 dkg)
  • 3-4 evőkanál nyers kakaópor
  • 2 evőkanál mandulavaj
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál chia mag

+ felturbózhatod a hormon-egyensúlyod érdekében kendermagfehérjével vagy hántolt kendermaggal és macával

Elkészítése: Az előző éjszaka beáztatott és leöblített mandulát aprítsd fel a konyhai robotgépben vagy botmixerrel. A datolyát magozd ki és tedd a mandula mellé az összes többi hozzávalóval együtt, az egészet pürésítsd össze. Jó ragadós lesz. Ebből a masszából gyúrj kis golyókat és tedd egy órára a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljanak.

Recept forrása: Ella Woodward – Egyél jókat Ellával (a könyvet itt megvásárolhatod)

Mese a kakaóról

Ebben a bejegyzésben egy korábbi cikkemet olvashatod a kakaó igaz történetéről: Minden a kakaóról

Kakaó a webáruházban:

Bio nyers kakópor

Bio nyers zúzott kakaóbab