Maca – a hormonkiegyensúlyozás nagymestere

Maca, egy csodálatos növény a termékenység érdekében…

A maca (tudományos nevén: Lepidium meyenii, további ismert nevén: perui zsázsa) egy kétnyári, lágyszárú, gumós növény, az Andok perui és bolíviai részein őshonos gyógynövény. Rendszertanilag a keresztesvirágúak rendjébe (akár a brokkoli, káposzta, karfiol, fodros kel és retek) tartozik, a káposztafélék családjába tartozó zsázsák nemzetségének tagja. A világ legdurvább mezőgazdasági körülményeivel dacoló kopár, fátlan hegyvidéki területen nő; fagyos hőmérsékletek, heves szelek és erős napsütés is éri, a napi hőingadozás nagyon széles. A talaj, ahol előfordul, leginkább vulkáni ásványokban gazdag. A maca az egyetlen olyan hasznon-növény a világon, amely ilyen nagy tengerszint feletti magasságban és ilyen kemény időjárási körülmények között képes növekedni és virágzani; 3000 méter felett, de akár 4300 méteren is megél és az akár -10 fokos hőmérsékletetű területen nevelkedve a fagytűrő képessége a legjobb. Szélsőséges viszonyokhoz szokott, így remek szupertáplálék lett belőle . A peruiak több mint két évezred óta használják földalatti gumóját élelmiszerként és gyógyszerként is a termékenység, az állóképesség, az energia, a vitalitás és a férfi libidó elősegítésére. Kinézetében hasonló a retekhez, törtfehér, sárgás vagy lilás (csíkos) színű, ám valamivel nagyobb nála. A gumós növényekkel ellentétben, viszont a keresztesvirágzatúakhoz hasonlóan nem gyökérről nevelhető, hanem magról.

Dél-Amerikában évszázadok óta használják emberek és állatok termékenységének fokozására. „Ez a növény magához vonzza a megszületendő lelkeket” – állítják az Andok sámánjai.

A Maca termékenységet támogató hatásainak felfedezése a helyi lakosok tradícióin túl az 1500-as években megesett történethez nyúlik vissza. Nem sokkal a dél-amerikai spanyol hódítás után a spanyolok rossz egészségi állapotra és terméketlenségre panaszkodtak és ezt a számukra szokatlan zord magashegyi időjárást az állataik is hasonlóképpen megsínylették. Az őslakos peruiak azt javasolták nekik, hogy takarmányként adjanak macát az állataiknak és ők is fogyasszák ezt a növényt. Az eredmények annyira drámai voltak, hogy az első Andok körzetében valaha megőrzött írásbeli emlékek is a macáról szóltak. Vannak olyan történelmi jegyzetek is, amelyek szerint a spanyol hódítók egy idő után macát használtak fizetőeszközül az arany helyett. Az őslakosok már korábban is ezt használták fizetőeszközül, annyira tisztelték a növényt.

Hagyományosan a macagyökeret szárítva és őrölve vagy megfőzve fogyasztották. Én is így ajánlom neked.

Hogyan működik a Maca?

A maca gyökér egy olyan adaptogén gyógynövény, amely a tanulmányok alapján képes mind a férfiak, mind a nők termékenységét javítani.

A maca 1961 óta áll a termékenység fokozása érdekében végzett tudományos kutatások középpontjában. Dr. Gloria Chacón de Popovici, Peru egyik vezető biológusa (Mayor de San Marcos Limai Nemzeti Egyetem Biológiai Tanszékének munkatársa) ekkor adta közre vizsgálati eredményeit a maca állati termékenységet növelő hatásairól. Kutatási eredményeinek helyességét azóta világszerte számos kollégája alátámasztotta. Kimutatták, hogy specifikus vegyületeket tartalmaz, úgynevezett glükozinolátokat, amelyek befolyásolhatják a férfiak és a nők termékenységét, így ezek az alkaloidok felelősek a maca hormonális egyensúlyt helyreállító képességéért.

Dr. Gloria Chacón de Popovici ezen túl felhívja a figyelmet a maca többi értékére is „A maca gazdag makro- és mikrotápanyagokban. Nyomokban 31 ásványi anyagot tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet sejtjeinek felépülését és működését. Elsősorban tehát sejtszinten hat.”.

Mikrotápanyagok – 31 különféle ásványi anyagot és 60 különféle fitonutrienst tartalmaz (a fitonutriensek/fitokemikáliák a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületek). Gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, kénben, nátriumban, vasban, cinkben, jódban, rézben, szelénben, bizmutban, mangánban, ónban és szilíciumban. Vitaminjaiból a B1-, B2-, C- és E-vitaminok jelentősek.

Makrotápanyagok – A maca 10%-ban tartalmaz fehérjét, 20 aminosavat, köztük 7 esszenciálisat tartalmaz. Bár fehérjéi nem teljes értékűek, annyira gazdag hormon-előanyagokban és aminosavakban, hogy jó hatásai felveszik a versenyt a fehérjedús étrenddel. Zsírtartama 2,2%a- magasabb a többi gumós növénynél, linolénsavakkal, plamitinsavval és olajsavval, immunerősítő szterolokkal.

Az afrodiziákum hatását a p-metoxibenzil izotiociant adja.

Ezért a Maca az endokrin rendszer számára tápláló táplálék, elősegíti az agyalapi mirigy, a mellékvese és a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működését (mindhárom részt vesz a hormonális egyensúlyban). A Maca képes mind a férfiak, mind a nők kulcsfontosságú hormonjait befolyásolni nők és férfiak nélkül egyaránt, de úgy, hogy maga a növény nem tartalmaz hormonokat.

A maca jótékony hatásai:

 • Támogatja a hormonális egyensúlyt
 • Növeli az energiát, a fizikai erőnlétet, az állóképességet és a mentális tisztaságot
 • Növeli a vér oxigenizációját
 • Növeli a neurotranszmitterek (idegi ingerületátvivő anyagok, melyek az idegrendszert szabályozzák) elválasztását
 • Támogatja a pajzsmirigyet
 • Támogatja a normális nemi funkciókat, fokozza a libidót
 • Adaptogén tulajdonságú

Az alábbi esetekben alkalmazzák:

 • Alultápláltság
 • Csökkent libidó
 • Depresszió
 • Krónikus fáradtság
 • Meddőség
 • Menopauzás panaszok
 • Menstruációs panaszok és rendellenességek
 • Rossz memória
 • Stressz hatások
 • Vérszegénység

Természetes hormonrendszer szabályozó

A maca egyik fő tevékenysége az agyalapi mirigyet szabályozó hipotalamusz stimulálása és táplálása, amely a hormonrendszer főnökeként működik. Amikor az agyalapi mirigy optimálisan működik, az egész endokrin rendszer kiegyensúlyozottá válik, mivel az agyalapi mirigy szabályozza a mellékvesék, a pajzsmirigy és a nemi szervek (férfiakban a herék, nőkben a petefészkek) hormontermelését.

Elősegíti a hormonális egyensúlyt – A női szervezetben a maca segít a testnek elősegíteni a kiegyensúlyozott ösztrogén- és progeszteronszintet. A nem megfelelő időben magas vagy alacsony szintű ösztrogén- vagy progeszteronszintek megakadályozhatják a teherbeesést vagy a terhesség megtartását. A túlzott ösztrogénszint a progeszteron túl alacsony szintjét eredményezi; ez az ösztrogén-dominancia. A maca szedése hozzájárulhat az ösztrogén és a progeszteron arányának egyensúlyához, ami elengedhetetlen az egészséges terhesség eléréséhez és a kihordáshoz (a koraszülések megelőzéséhez is hozzájárul).

„A maca megszünteti a rendszertelen menstruációval bajlódó nők panaszait, és látványosan csökkenti a perimenopauzával és menopauzával összefüggő hőhullámokat és hangulatingadozásokat” – írja Dr. Beth M. Ley: Maca: Adaptogen and Hormonal Regulatos c. könyvében.

Dr. Gloria Chacón de Popovici szerint kiegyensúlyozólag hat a hipotalamuszra, az agyalapi mirigy és a mellékvese működésére. A belső elválasztású mirigyekre hatva fokozza a vitalitást, az erőnlétet és a libidót.

Más kutatók elsősorban inkább alapvetőbb tulajdonságaihoz kötik a maca hatásait: úgy vélik, a szervezet táplálásán keresztül természetszerűen javul a fogyasztók libidója és közérzete.

Mindkét megközelítés igaz és maga Dr. Chacón is mindkettőre felhívta a figyelmet és ez teszi ezt az élelmiszert a kedvencemmé.

Hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a hipotalamusz a hormonháztartás legfőbb összehangolója és vezérlője, és a maca őrá hat. A hipotalamusz a nemi hormonok karmestere:

 • vezényletével az agyalapi mirigy serkenti a peteérést és a tüszőrepedést, ami feltétele a progeszteron hormon termelődésének
 • emellett a mellékvesén és az ivarmirigyeken keresztül beindítja a tesztoszteron (nőknél a libidóért is felel), progeszteron és DHEA (kortizol és ösztrogén előanyaga) termelését.

Adaptogén (hormonrendszeri és immunrendszeri hatások)- A maca erőnlétet fokozó és libidónövelő hatású. Adaptogén tulajdonságokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy elősegíti a test ellenállóképességét, így az jobban képes ellenállni a betegségeknek és a stressznek, támogatja a mellékveséket, kiegyensúlyozza és stabilizálja a test működését: az ideg- és izomműködést, a keringést és stabilizálja a szervezet hormonháztartását. (Nyikolaj Lazarev orosz tudós 1947-ben fogalmazta meg először azt, hogy az adaptogén növények tápanyagai sikeresen küzdik le a stressz fizikai, kémiai és biológiai hatásait. Mindehhez a szervezet általános ellenállóképességét mozgósítják és így testünk képes alkalmazkodni a kedvezőtlen körülményekhez. Annak érdekében, hogy egy gyógynövényt adaptogénnek lehessen tekinteni (Dr. Israel I. Brekhmn és I. V. Darymov, 1968), nem mérgezőnek kell lennie a test bármely szervére nézve, hosszú ideig biztonságosan lehet fogyasztani, , a szervezet egészére hat (megnöveli az ellenállóképességet a különféle stressz-forrásokkal szemben) és normalizálja az élettani folyamatokat (a homeosztázisról gondoskodik) függetlenül attól, hogy milyen formában billentik ki azokat a stresszorok az egyensúlyi állapotukból. A macát is adaptogénként sorolták be a kutatók.

Egy 2014. évi, Journal of Clinical Food által egerekkel végzett klinikai vizsgálatában azt találták, hogy a Maca kivonat (adagok: 250 és 500 mg / kg) csökkentik a kortikoszteron (és a mellékvese kortikoszteroid) szintjét, növelik a noradrenalin és a dopamin szintet, és gátolják az oxidatív stresszt, amely bizonyítja antidepresszáns-szerű hatásait.

A hormonháztartás egyensúlya és az immunműködés sok szállal kapcsolódik egymáshoz. Amennyiben bármely okból a hormonháztartás felborul, az immunrendszer is legyengül. A túlzott és tartós stressz-hatások miatt a mellékvese kezd kimerülni, a gyulladáscsökkentésért felelős hormonját, a kortizolt nem fogja tudni kielégítő mennyiségben megtermelni, ez pedig (gyulladáscsökkentő hormonhatás híján) plusz teherrel látja el az immunrendszert.

Férfiak – A túl sok ösztrogén a férfiaknál merevedési rendellenességeket, libidó hiányát, alacsony spermiumszámot és alacsonyabb szintű spermatermelést okozhat. A Michigan University által a Healthnotes-ban megosztott tanulmányok kimutatták, hogy a macát használó férfiaknál fokozódott a libidó és javult a spermiumok egészsége is.

Afrodiziákum – Az egyik vizsgálatban hím patkányoknak adva Dr. Gloria Chacón de Popovici azt találta, hogy a hímeknél szignifikánsan magasabb lett a spermatermelést és a motilitás is, míg a nőstények szervezetében több tüsző érett be egy ciklus során. A maca libidónövelő hatása más álltokkal végzett kísérletek során is bebizonyosodott

Az Americal Collage for Advancement in Medicine volt igazgatója, Garry F. Gordon maga is kipróbálta a macát és elnevezte a természet Viagrájának. Ezt a hatást a szteroid hormonok egyensúlyba hozásának tudta be (ahogy a maca hatása ezekre már többszörösen bizonyított), melyek együttesen szabályozzák a libidót: progeszteron, ösztrogén és tesztoszteron.

Támogatja a normális szexuális funkciót  Egy kicsi, klinikai, humán vizsgálat 2001-ben az ázsiai J Andro-ban, kilenc olyan férfinak, akiknek négy hónapig zselatinizált maca-t kaptak napi 1500-3000 mg-os adaggal, és megnőtt a libidó, a sperma szám, a sperma mozgékonysága, a DHEA szintje. valamint a csökkent szorongás és stressz, csökkent vérnyomás, kiegyensúlyozott vasszint és a mellékvese androgének növekedése.

Hogyan fogyaszd a Macát?

Mivel a maca egy szuperélelmiszer, azaz élelmiszer minőségű táplálék, ezért nagyobb mennyiségben használható, mint egy gyógynövény. Hosszú távon fogyasztható, bármilyen káros mellékhatás nélkül.

Melegítő hatású növény, ezért hűvösebb évszakokban kifejezetten előnyös a szervezetnek.

A maca vásárlásakor meg kell győződnöd arról, hogy a használt termékben csak a maca gyökér található, más része nincs benne (ezzel nem szokott probléma lenni). A maca por és kapszula formájában kapható. Maga a macapor két formában áll rendelkezésre: a sima maca por, amely maga a nyers maca gyökér a lehető legtermészetesebb formájában, porrá zúzva, vagy zselatinizált maca. A zselatinizálás folyamata során eltávolítják a keményítőt a macából, hogy könnyebben emészthetőbbé és koncentráltabbá tegyék. Én mégsem vagyok ennek híve, hiszen ezzel feldolgozott élelmiszert kapunk, ami már távol áll annak természetes formájától. Az andoki népek sosem ebben a formában használták és használják.

A maca por hozzáadható gyümölcsléhez, édesebb kásákhoz, turmixokhoz, joghurthoz, süteményekhez, pudingokhoz. Az íze a malátára emlékeztet, édes, tejkaramellás beütéssel. Jól illik a gyümölcsökhöz és a zöldekhez is. Kiváló emulgeátor, azaz nagyszerűen összhangba hozza a zsírokat/olajokat a keményítőkkel/cukrokkal. Éppen ezekért a tulajdonságaiért is én szeretem hozzáadni az összes turmixomhoz.

Lehet, hogy egyesek számára kapszulában kényelmesebb a maca napi bevétele, mert így bármikor bevehető valamilyen folyadékkal, nincs szükség turmixra vagy kására.

Adagolás – Az általánosan javasolt adag napi 500-3000 mg, amit vagy elosztva, vagy egyszerre is be lehet vinni a szervezetbe. Mivel a Maca enyhén stimulálja az energiaszintet, ezért úgy gondoljuk, hogy a legjobb, ha délután 15 óra előtt vesszük be, hogy az éjszakai alvást semmilyen módon ne zavarhassa meg. A kívánt eredmény elérése érdekében a Macát rendszeresen, és tartósan (minimum 3 hónap) kell fogyasztani.

Biztonság és mellékhatások – A Maca egy igen hasznos gyógynövény, melyet évezredek óta használnak, és amelyet a peruiak mindennapos ételként és gyógyszerként fogyasztanak. Az ételként való hosszú felhasználási ideje alapján nagyon biztonságosnak tűnik. Toxikológiai vizsgálatok (East Brunswick, N. J. Termékbiztonsági Laboratóriuma) egyáltalán nem mutattak ki toxicitást, sem káros farmakológiai hatásokat.

Néhány nőnél gyomorpanaszokat tapasztaltak sima Maca gyökér (nem zselatinizált) fogyasztásakor, amely mögött bizonyára a nem kielégítő gyomor- és bélfunkció áll. Ezen kívül néhány nő barnás pecsételő vérzést vagy menstruációs ciklusának változását tapasztalja meg, amikor először kezdi el használni a Macát. Ez egy teljesen normális jelenség (reverz tünet/tünetfelerősödés), és azt jelzi, hogy a test elkezdte egyensúlyba hozni a hormonális rendszert. Ilyenkor természetesen érdemes (és nagyon hasznos) továbbra is folytatni a Maca fogyasztását.

Maca használata terhesség alatt – Biztonsági óvintézkedésként a legtöbb gyártó kijelenti, hogy étrendkiegészítőit nem szabad terhesség alatt alkalmazni. Nem történt tanulmány a maca terhesség alatt történő alkalmazásáról. Akut toxicitási vizsgálatok és citotoxicitási vizsgálatok azt mutatták, hogy a Maca potenciális toxicitására nincs bizonyíték. A perui emberek évezredek óta fogyasztják a Macát, ételként! Mivel nem történt tanulmány a Maca terhesség alatt történő alkalmazásáról, nem mondhatjuk, hogy a terhesség alatt biztonságosnak bizonyult. Kérlek, végezz saját kutatást a szakirodalomban, és hozz személyes döntést arról, hogy terhesség alatt használod-e tovább a Macát.

Összefoglalás

Mint látható a Maca testre gyakorolhat hatásaiból, egy csodálatos termékenységi szuperétellel van dolgunk. A Maca bármilyen termékenységi programot kiegészíthet, ezért a legjobb eredmények elérése érdekében naponta kell használni. Más termékenységet támogató gyógynövényekkel és kiegészítőkkel együtt is használható. Valamint természetesen MINDEN npnek javasolt, aki megfelelő hormon egyensúlyt szeretne elérni, melynek kulcseleme az ovuláció.

Maca a webshopban

error: A Harmóniabolt közlendője:

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM