A hormonok működése

A hormonok létfontosságú kémiai hírvivő molekulák az emberi szervezetben, melyek befolyásolni képesek és hivatottak sejtjeink működését, ezáltal életfolyamatainkat szabályozzák. A hormonokat a belső elválasztású mirigyeink termelik.

Onnan a vér útján üzeneteket és feladatokat tartalmazó kémiailag kódolt információkat visznek és adnak át a sejteknek, mely révén a szervezet a szükséges irányba változik. Egyes folyamatokat beindítanak vagy serkentenek, másokat gátolnak vagy lassítanak, attól függően, hogy a megfelelő működéshez éppen mire van szükség. A hormonok működése rendszerint a visszacsatolás elvén történik. Mindebből látszik, hogy minden egyes hormon kihathat a másikra. Ha az egyik kiválasztása kibillen az egyensúlyból, az kihat a többire előbb-utóbb. Jelenlétük nélkül a szervezet nem volna képes összehangoltan működni.

A hormonok mindig azokra a sejtekre hatnak, melyeken van egy kötőhely, egy ún. receptor. Minden egyes hormonnak külön receptora van. A hormonok – a sejten megtalálva és rácsatlakozva a saját kötőhelyükre – bejutnak a sejtbe, majd a sejtmagnak átadják a hordozott üzenetet.

A hormonális rendszer felsőbb utasításai az idegrendszerből, az agykéregből származnak. Az agy speciális területei számtalan külső és belső tényezőtől függően adják ki az aktuális utasításokat, amit az érzelmi állapot is nagymértékben befolyásol. A felsőbb utasítások végrehajtója az agyalapi mirigy, mely a hormontermelő mirigyeket irányítja, az érzelmek bekapcsolása pedig a még magasabb szinten álló hipotalamuszban történik, mely az agyalapi mirigyet is vezérlő idegi központ. Az idegrendszer közvetítésével tehát külső és belső hatások, valamint az érzelmi állapotok a szervezetben – így a női ciklusban – erőteljesen megnyilvánulnak.

error: A Harmóniabolt közlendője:

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM