Így lehet a változó kor könnyebb

A változó korban a nők nagy része hőhullámoktól, hangulatingadozásoktól és súlygyarapodástól szenved. Nőiességüket sérülékenynek élhetik meg és a csontritkulástól vagy női daganatoktól való félelmek is bekúszhatnak az életükbe. A panaszok kialakulása nem törvényszerű…a természettel szorosabb viszonyban élő népeknél panaszmentes ez az időszak, az ipari országokban azonban a tünetek nagy része az ösztrogén-dominanciához kapcsolódik, pedig tudvalévő, hogy a változó korban az ösztrogénszint drasztikusan lecsökken. Oldjuk fel a paradoxont!

A változó kor egy természetes folyamat: idősebb korban már nincs szükség az utódnemzésre, így a petefészkek működése alábbhagy, majd leáll a természet rendje és módja szerint. 45-50 éves kor környékén a hormon szintek (ösztrogén, progeszteron) elkezdenek csökkenni, majd elmarad a menstruáció. Az utolsó menstruáció időszakát hívjuk menopauzának.

Ilyennek kellene lennie…Mégis más, miért?

A menopauza beálltával a szervezet hamar hozzászokik az új hormonszintekhez, mindenféle kellemetlen kísérő tünet nélkül; elmaradt a menstruáció, ám nem kíséri a folyamatot se hőhullám, se alvászavar, sem egyéb nőgyógyászati probléma…

Vannak nők, akik problémamentesen élik át azt az időszakot, ami a vérzés leállását megelőzi, egyeseknél enyhébb tünetek jelentkeznek, míg mások egészségét jelentősen érinti. Azoknak a hölgyeknek, akiknek ösztrogénje és progeszteronja világ életében egyensúlyban volt, a változó kor beköszöntével a hormon szintjei kéz a kézben fognak lecsökkenni, ami azt jelenti, hogy az egyensúly ekkor is fennmarad.

Amikor egy nő úgy lép be a változó korba, hogy nincsen meg az egyensúly, azaz ösztrogén-dominanciája van, a hormonszintek csökkenése nem egyensúlyi állapotból indul. Márpedig vizsgálatok kimutatták, hogy már kb. 35 éves kortól kezdődnek kimaradozni az ovulációk, azaz a 12 hónapból nem minden ciklust koronázza tüszőrepedés, így nem csoda, ha felborul az egyensúly (ösztrogén-dominancia!). Ha hormonegyensúly hiánnyal jut el egy nő a változó korba, akkor bizony megjelennek a tünetek, mivel ekkor a progeszteron hamarabb csökken le, mint az ösztrogén; más szóval a progeszteron lenullázódik az ovulációk elmaradásával, míg az ösztrogén csak lecsökken….(ez pedig egy relatív ösztrogén-túlsúly, azaz ösztrogéndominancia). Vizsgálatok sora bizonyítja, hogy halálunk előtt (s nők 80%-ának) a fiatalkori ösztrogénjének 20-30%-a még megvan. Nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy a szervezet zsírsejtjeiben nagyon jól tárolódik az ösztrogén, illetve a petefészkek leállása után a zsírsejtek egy másik típusát, az ún. ösztront termelik, egészen halálunkig.

Vizsgálatok szerint 35-70 éves kor között a progeszteron 75%-kal, míg az ösztrogén csupán 35%-kal csökken. Azaz még a változó korban is fajlagosan több ösztrogénünk van a progeszteronhoz képest, azaz ösztrogén-dominanciánk van.

Tegyük tisztába a fogalmakat!

A változókor több fázisra tagozódik, melyek minden nő esetében különböző módon futnak le, de amit esetleg az orvosunk annak titulál, az még nem biztos, hogy valóban az! Ugyanis a 35 éves kor felett elkezdődő hormoncsökkenések még visszafordíthatók, akár 1-1 kimaradt vérzés esetén is. Ne törődjünk bele és ne üljünk tétlenül a megbélyegzéssel, hanem járjunk utána!

A menopauza elérkezte akkor vetíthető ki, ha egymás után több hónapban elmarad a menstruáció. 1-1 menzesz elmaradása még lehet „simán” az ösztrogéndominanciától, de még nem feltétlen kell a menopauza érkeztével riogatni magunkat. Akkor sem, ha több egyensúly vesztésről árulkodó jel van, hiszen z ösztrogéndominancia önmagában egy hormonális egyensúlyhiány és termékeny korban is hasonló tünetekkel jár.

Premenopauza – a menopauza előtti, még termékeny időszak

Ebben az időszakban a petefészek teljesítőképessége fokozatosan alább hagy, nem minden hónapban történik meg a tüszőrepedés. Ha nincs tüszőrepedés, csökken a progeszteron szint is. Ugyanakkor a kor előrehaladtával a petefészek működésének csökkenése következtében, ha van is ovuláció, túl kevés progeszteron termelődik utána. Megjelennek az ösztrogén-dominanciás tünetek, s az egyensúlytalanság hónapról hónapra erősödhet. Az egyensúly helyreállításával elkerülhetjük, hogy korai klimax lépjen fel.

Perimenopauza – „a menopauza előszobája”.

Amennyiben nagyobb az egyensúlytalanság, a petefészkek már bóbiskolni kezdenek. Bár akár már a 40-es évekkel megkezdődhet ez a folyamat  – sokszor alattomosan – és akár több éven át is húzódhat, megkeserítve a nő életét, azokat a nyugati orvoslás sokszor nem hozza összefüggésbe a perimenopauzával, vagy a korai életkorra való tekintettel nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget nekik, így az érintett sokszor egyedül marad a problémáival.

Nők, akik korábban is szenvedtek PMS-ben, a perimenopauzát egy tartós PMS-állapotnak érzékelik. Hiszen a tünetek nagyban megfelelnek az ösztrogén-dominancia tüneteinek (ingerlékenységgel, haspuffadással, mohósággal, mellfeszüléssel, cikluszavarokkal) és épp ezért ilyenkor még az egyensúlyért és az ösztrogéndominanciából fakadó tünetek ellen lehet tenni. Van mit tenni, nem szabad beletörődni és tétlenül hagyni a tüneteket eluralkodni magunkon!

Menopauza – amikortól már nincs menstruáció

Egy egészséges nőnél 50-52 éves kor körül következik. Akkor mondható ki a menopauza, ha a nő 12 egymást követő hónapja nem menstruál.

Post-menopauza – amikor egy éve nincs menstruáció, az utána következő időszakot post-menopauzának nevezzük.

Mit kell valójában kezelni?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására azt kell tisztázni, mi is történik valójában a női testben…

A nyugati orvoslásban a klimax időszakát úgy írják le, mint azt az időszakot, amikor a nőknek lecsökken a nők ösztrogén szintjük és ezt a logikát követve a menopauza esetén csak az ösztrogénpótlásra gondolnak, még a természetes gyógymódok híveiként is. Dr. Lee, amerikai endokrinológus nem győzte hangsúlyozni, milyen fontos, hogy ne csak az ösztrogén szinttel foglalkozzunk, hanem a két női hormon egyensúlyával. Hiszen amikor az ösztrogén kb. 50%-ra esik vissza, ennek következtében azonban leáll az ovuláció, azaz nem termelődik több. Ennyi ösztrogén mellett – még akkor is, ha az kevesebb a fiatalkorinál – semennyi progeszteron bizony az ösztrogén-dominancia állapota.

Ahogy már fentebb írtam, a nők 80%-nak a menopauza alatt és közben is elegendő ösztrogénje van! Nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a szervezet zsírsejtjeiben nagyon jól tárolódik az ösztrogén (beleértve a xeno-ösztrogéneket is!), illetve a zsírsejtek által a petefészkek leállása után – ahol az ösztradiol termelődött egészen idáig – ösztron (egy másik ösztrogén) termelődik, egészen halálunkig.

A progeszteron ezzel szemben nem tud tárózódni, mint az ösztrogén, így ha ott van mellette 20-30-40-50% ösztrogén, mert a zsírsejtjeink elő tudják állítani, és még kívülről is kapunk xeno-ösztrogéneket a környezeti mérgekből, nem csoda, ha megjelenik az ösztrogén-dominancia.

További (fito)ösztrogén adásával ez az állapot akár súlyosbodhat, gyakorlatilag nincsen rá szükség, csak átmenetileg kivételes esetekben! Ilyenkor mindig a progeszteron pótlás a megoldás, hiszen az ösztrogén és progeszteron közötti egyensúly megteremtésével a tünetek csökkennek, elmúlnak.

A változó kori tünetek bizonytalan voltáért elsősorban az ösztrogénszint ingadozó jellegű csökkenése felelős, ami az ösztrogén-progeszteron arányának állandó változásával jár, és amit felerősít a progeszteronhiány. Mindez megzavarja a központi idegrendszer hőközpontjának működését, ami hőhullámokban és verejtékezésben nyilvánul meg…

Mivel több okból fakadnak a tünetek, fontos ezeket szétválasztani, amit az alábbiakban részletezek. Már csak azért is, mert a változó korban sorra próbált készítmények csupán ideig-óráig tartó hatására, vagy hatékonytalanságára találhatunk magyarázatot.

Progeszteron-hiány – Menopauza alatt könnyen kialakulhat depresszió, szorongás, hiszen a női szervezet természetes antidepresszánsa a progeszteron, amiből ilyenkor már nem termelődik. Éppen ezért a közérzet javításában a progeszteronnak nagy szerepe van.

Ösztrogén-dominancia – A lenullázódott progeszteron melletti kevés ösztrogén is relatív ösztrogéntöbbletet jelent, melynek következtében az ösztrogéndominanciás tünetek közül a leggyakoribbak az olyan panaszok, mint erős, elhúzódó vérzés illetve derék és csípő tájékára lerakódó kilók.

Ösztrogén-szint ingadozása – Az életkor előrehaladtával természetes módon csökkenő tüsző- és petesejtkészlet magával hozza a tüszőérést serkentő (FSH) hormon ingadozását – emelkedését – , ami az ösztrogén ingadozását váltja ki (hiszen az ösztrogén is a tüszőérlelésben hivatott közreműködni). Megjelenhetnek olyan, az ösztrogén szint ingadozására és csökkenésére utaló tünetek is (hiszen testszerte vannak ösztrogénre érzékeny sejtjeink), mint a hőhullám, hirtelen erős szívdobogás, izzadás, alvászavar, hajhullás.

Ösztrogén-hiány –A nyálkahártyák szárazsága (hüvelyszárazság) már a nagyon alacsony ösztrogénszintből fakad, amin a helyi vagy transzdermális (bőrön át alkalmazott) természetes! kezelés segít, és sokszor szükséges is. Elsősorban mindig az ösztrogén-progeszteron egyensúly beállítása a cél (természetes progeszteronnal), mert ha ezzel a hormon receptorokat érzékenyítjük, sok nőnél elmúlnak a panaszok (az érzékeny receptorokon át hatékonyabban bejut a sejtekbe a kevesebb mennyiségű hormon is – ne feledjük: az ösztrogén sosem nullázódik le!).

Hosszú távú hatások – Olyan folyamatok indulhatnak el, mint a csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek, mellrák, méhrák vagy egyéb jóindulatú elváltozások, mint pl. mióma (a menopauza beálltával ez utóbbi spontán vissza is fejlődhet).

A tünetek és ami mögöttük van…és ami valóban segíthet

Összefoglalóan a tünetek:

 • rendszertelen vérzés
 • hőhullámok ás kipirulás arcon, nyakon, mellkason
 • fokozott izzadás
 • éjszakai megébredés, éber alvás, alvászavarok, álmatlanság
 • szívszorítás, hirtelen ugráló vérnyomás (a pajzsmirigy is érintett az ösztrogén hormonon keresztül)
 • ödéma
 • fogyási képtelenség, makacs hízás
 • ködös gondolkodás, feledékenység, memória- és koncentrációzavarok
 • hangulatingadozás, ingerlékenység, elérzékenyülési hajlam – idegrendszeri problémák (tetézve az alvásmegvonással) és lelki problémák (hormonális okból a pszichés tüneteken nincs kontrollja a nőnek)
 • nemi vágy csökkenése
 • száraz bőr és nyálkahártyák, hüvelyszárazság, hüvely- és hólyaggyulladás
 • szövetek rugalmasságának csökkenése, vizelettartási nehézségek
 • ízületi fájdalmak
 • csontritkulás

Mi van az egyes tünetek mögött?

Hőhullámok – hirtelen melegség önt el, az arc kipirul, akár heves szívdobogás és szédülés kíséretében. Pár másodperc alatt leizzadhat és a hideg is rázhatja az érintett hölgyet. Szélsőséges esetben ez naponta 20-szor is előfordulhat. A gyakoriságát fokozza ráadásul a bosszúság vagy az öröm érzése, a stressz, a testi erőfeszítések, az alkohol, és a kávé…Éjszaka a hőhullámok megzavarják az alvást, így kialvatlanságot okozhatnak. Megnyugtatásul elmondhatjuk, hogy a hőhullámok csak fázisokban jelentkeznek, és a legrosszabb szakasz átlagosan 1 évig tart.

Okok: az ösztrogénszint süllyedése ideiglenesen megzavarhatja a köztiagy által vezérelt hőháztartás egyensúlyát, így jellegzetes hőhullámokat előidézve:

Segít: Tünetileg a zsályatea esténként az éjjeli izzadás csökkentésére, citromos-tengeri sós fürdő az izzadékonyság csökkentésére.

Valódi segítség a barátcserje (hőhullámoknál min. 3 hónap szükséges a hatáshoz)

Alvászavarok – Az ösztrogén este és éjszaka sokkal aktívabb, és az emelkedettebb szintje az agysejtekre kifejtett hatása miatt megébreszthet. A hőhullám okozta izzadás szintén megébreszti a legtöbb nőt. A kialvatlanság már egész rövidtávon is drasztikus következményekkel járhat, mivel a szervezet nem képes teljesen regenerálódni és a fizikai teljesítőképesség így csökken, gyengül az immunrendszer (fokozódik a fertőzésekkel és más betegségekkel szembeni fogékonyság), illetve előbb-utóbb a lelki egyensúly is kibillen.

Okok: A rossz alvásért nemcsak a klimax, de a nem megfelelő étkezés, a mozgáshiány és lelki tényezők is hozzájárulhatnak.

Segít:

 • a szervezet bioritmusának támogatása
  • ami a napközbeni nappali fényben tartózkodással, pl. sétával kezdődik
  • majd az esti rituálékkal ér véget: tudatos elcsendesedés a nap lezárásához, ami lehet esti séta, relaxáció, meditáció valamint az alvást megzavaró TV, laptop kiiktatása és az esti nehezen emészthető ételek kerülése ugyanúgy, mint a korgó gyomorral ágyba kerülés és este az édességek fogyasztásának elkerülése
 • tünetileg és kiegészítésképpen: idegnyugtató és alvást segítő a citromfű kivonata (teakeverékben: citromfű komlóval és levendulával)
 • a melatonin (minőségi) alvást támogató és antioxidáns tulajdonságú természetes hormonként nemcsak tünetileg segít, hiszen maga a kialvatlanság egy olyan hormonális kaszkádot indít el, ami fokozza a tüneteket vagy képes egy hormonális egyensúlyt önmagában felborítani és így a tünetek okozója lesz
 • a valódi, a probléma gyökerére ható támogatás a hormonális egyensúly beállítása (ösztrogén-progeszteron)
 • a szervezet regenerálódását és fizikai teljesítőképességét és immunválaszát támogatják az adaptogének és a PrimProtein (kifejezetten alkalmas betegség után legyengült vagy strapa alatt álló szervezet támogatásához ez a mikrotápanyagbomba és természetes fehérjekombináció)

Száraz bőr és nyálkahártyák

Okok: Az ösztrogénszint csökkenésével a bőr veszít feszességéből, vékonyabbá és szárazabbá válik. A kollagén termelés csökken, és mivel a kollagén feladata  avíz megkötése a bőr alsóbb rétegeiben, így a bőr hidratáltságának és feszességének a biztosítása…most a kevesebb ösztrogén miatt megjelennek az első ráncok.

A nyálkahártyák is megváltoznak, különösen észlelhető ez a hüvelyfal esetében, ami fokozottan érzékeny (hüvelyszárazság) a csökkenő ösztrogénszintre. Amikor kevesebb ösztrogén van jelen, a hüvely vérellátása és nedvessége is csökken. A nyálkahártya vékonyabbá, érzékenyebbé válik. A szerelmi előjáték során a hüvely lassabban nedvesedik, mint korábban; ez azonban nem csökkenti a csúcspont elérését és nem befolyásolja az orgazmus intenzitását sem (egyszerűen csak több időt szükséges áldozni az előjátékra).

Segít: A nyálkahártya szárazság ellen a homoktövismagolaj és annak omega-7-tartalma rendkívül sokat tehet.

Valamint a helyi (ösztriol tartalmú hüvelykrémek – az ösztriol az egyetlen ártalmatlan típusú ösztrogén!) jöhet szóba.

Illetve a természet patikájából a transzdermális (bőrön át alkalmazott) természetes!, azaz fito-ösztrogén tartalmú krém a petefészkek területére kenve is sokat segít.

Végül tünetileg az muskotályzsályás masszázsolaj segítheti a tágulást, a szövetek lágyabbá válását; a rendszeres masszázs serkenti a gáttájék vérellátását és így a szövetek puhaságát; ugyanakkor a masszázsban részt vevő partner is örömet lelhet.

Elsősorban azonban mindig az ösztrogén-progeszteron egyensúly beállítása a cél (természetes progeszteronnal), mert ha ezzel a hormonreceptorokat érzékenyítjük, sok nőnél elmúlnak a panaszok, mivel így az érzékeny receptorokon át hatékonyan bejut a kevesebb, zsírsejtek által megtermelt ösztron is. Ne feledjük: az ösztrogén sosem nullázódik le, mert a zsírsejtek termelik az ösztront. A nagyon vékony testalkatú nőnél azonban szükség lehet a fito-ösztrogén pótlásra vagy helyi kezelésre.

És a többi tünet…mint a vizesedés, a fogyási képtelenség, a makacs hízás, a ködös gondolkodás, feledékenység, memória- és koncentrációzavarok, a hangulatingadozás, ingerlékenység, elérzékenyülési hajlam, vagy a nemi vágy csökkenése, stb…

Okok: ezek mind az ösztrogén-progeszteron egyensúlytalanságából, az ösztrogén-dominanciából fakadnak.

Segít: a természetazonos progeszteron segít ezeken a tüneteken. Valójában a legtöbb nőnél a tünetek nagy része ebből fakad (és egy ingadozó ösztrogénszintet is lecsitít, ha az egyensúlyt sikerül elérni), így a női hormon egyensúly beállítása a Women’s Cream segítségével a legtöbb menopauzával hozzám forduló nőnek segített és könnyedebbé, felszabadultabbá és élvezhetővé tette számukra női létüknek ezt az időszakát.

Összefoglalásul – ami segíthet:

Az egyes tünetek több okból fakadnak, de egyszerre, vegyesen jelentkezhetnek: ösztrogén-hiány, ösztrogéndominancia és ingadozó ösztrogénszintek), emiatt a kezelésük is más és más és nemigen van olyan hatóanyag, ami minden típusú tünetre egyaránt jó vagy önmagában elég. (A legtöbb érintett hölgy ki is próbálja a készítmények teljes arzenálját, de a tünetek mögött lévő okok együttes kezelésére ha ezek nem alkalmasak, csak rövid távon jutnak enyhüléshez és hosszú távon nem hoz enyhülést). A természetes progeszteron minden esetben segít, ám esetenként nem elegendő.

Gyógynövények és hatóanyagok, melyek segíthetnek:

A nők harmóniájáért,

Eperjesi Kati

norvég okleveles hormon egyensúly tanácsadó és fitoterapeuta

error: A Harmóniabolt közlendője:

Június 13-àn, csütörtökön személyes àtvételre nem lesz lehetőség. A rendeléseket fogadjuk, a szállítások folyamatosan indulnak.

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM