ENDOMETRIÓZIS

Az endometriózis a méhet bélelő nyálkahártya – endometrium megjelenése és ciklussal összefüggő burjánzása a méh izomrostjai között, továbbá a méhen kívül. A rendellenes helyeken megtapadó nyálkahártyaszigetek ugyanúgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhen belüli szabályos nyálkahártya; havonta megduzzadnak és véreznek. Az endometriózis ezért változatos tünetek forrása, amelyeket különböző szövődmények súlyosbíthatnak. A kórkép szinte csak a fogamzóképes korban lévő nőket, azon belül is a 20-30 éves korosztályt érinti.

Az endometriózis változatos és bizarr tüneteinek főbb csoportjait a fájdalom, a vérzészavar, a meddőség és az elvándorolt méhnyálkahártya okozta szervspecifikus szimptómák képezik.

Legjellemzőbb tünetek:

 • szabálytalan, görcsös, fájdalmas menstruáció
 • erős kismedencei fájdalom
 • hőemelkedés a menstruáció alatt
 • fájdalmas nemi együttlét, fájdalmas nőgyógyászati vizsgálat
 • fájdalmas peteérés a ciklus közepén
 • allerigás tünetek, ízületi gyulladások
 • pajzsmirigy működési zavarának kialakulása
 • húgyúti fájdalmak, véres vizelet
 • irritábilis bél szindróma
 • kimerültség, erőtlenség, vérszegénység
 • fogantatási nehézségek, meddőség
 • fertőzések, immunrendszeri zavarok

Az endometriózis pontos oka nem ismert, azonban a méhen kívülre került nyálkahártyaszigetek ösztrogénfüggők, ezért az ösztrogéntúlsúly hatására burjánzanak és vándorolnak. Feltehetően a progreszteronhiány és következményes ösztrogéndominancia teremti meg a lehetőséget annak, hogy a méhnyálkahártya a hasüregbe vándoroljon, és a ciklussal egyidejű aktivitást fejtsen ki.

A kórkép szintén azok közé a kóros állapotok közé tartozik, amelyek gyakorisága az utóbbi időben ijesztő mértékben emelkedik. 1921-ben 20 esetet írtak le Amerikában, 80 évvel később, 2000-ben már 12 millió, ami világviszonylatban 70 millió volt, ma pedig már több, mint 100 millió nő szenved endometriózisban. (Mivel a diagnózis hivatalosan csak szövettani lelet eredményeként mondható ki – amelyet számos nő a mintavétellel járó kellemetlenség miatt nem vállal -, tényleges előfordulása ennél is sokkal nagyobb.)

A háttérben meghúzódó ok és a kezelés

Az endometriózis megoldásában (a gyógyszeres és sebészeti kezelés sajnos csak átmeneti) olyan hormonális állapot kialakítására kell törekedni, amely a várandósság alatt is fennáll, hiszen ekkor az endometriózis teljes mértékben megszűnik.

A várandósság több módon is képes megszűntetni az endometriózist; egyrészt szünetel a ciklus, másrészt a méhlepény által termelt nagy mennyiségű progreszteron gátolja az ösztrogénérzékeny méhnyálkahártya-szigetek stimulációját. Nem véletlen, hogy a nőgyógyászok ilyen esetben javasolják a mielőbbi gyermekvállalást. Ez azonban meddőség esetén nem lehetséges, előbb annak az okát kell megszűntetni.

A fő cél nem is lehet más, mint a gyulladás csökkentése és az ösztrogéntúlsúly (ösztrogén-dominancia) megszüntetése. A kórállapot felszámolása további hatóanyagokat, a stressz csökkentését valamint személyre szabott életmódbeli és táplálkozási tanácsokat igényel.

1–15 termék, összesen 31 db

error: A Harmóniabolt közlendője:

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM