A stresszről másképp…érthetőbben

Modern idők: Miért “hormonrabló” a stressz?

Ciklusunk rendje és a mellékvesefáradtság élettani összefüggései

Hormonrendszerünk harmonikus működését számos külső, fizikai hatás érheti: xeno-ösztrogén hatás, a fogamzásgátlók használatának utóhatása, tápanyaghiány, D-vitamin hiány stb. – ezekről részletes információ található az oldalon:

Veszélyben a hormonrendszer – Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus cikke

Vegyszerek a háztartásban – kerüljük a xeno-ösztrogéneket 

Ezek az okok gyakran jelentkeznek kombinációban, illetve kölcsönösen erősítik egymást. A fogamzásgátló például ellustítja a természetes hormonműködést, és felhalmozott ösztrogént hagy maga után a szervezetben, a vegyszerek ösztrogénhatást mimikálnak, de nem magyaráztuk még meg, hogyan függ össze élettanilag a stresszhatás a nemi ciklussal, vagyis miért olyan fontos, hogy kezeljük a stresszt.

A stressznek is van hormonja, a kortizol. A kortizol irányítja azokat az életfolyamatokat, amik átsegítenek minket az adott szituáción, vagyis kortizol nélkül nem élnénk túl a stresszt!

Létfontosságú feladatai stresszhelyzetben:

Szabályozza a vérnyomást és a kardiovaszkuláris funkciókat
Szabályozza az inzulin- és a glükózszintet
Immunfunkciókra hat
Reagál a gyulladásokra, csillapítja azokat
Szabályozza az anyagcserét

Részletesen is fogunk még szólni róla, de tudjuk, hogy stresszt nem csak az okoz, ha ránk dudál az autó az út közepén, vagy munkába menés előtt megszökik a kutya, hanem bármi, ami energiát von el tőlünk. Lehet az pl. megfelelési kényszer, nagy izgalom a babavárás miatt, ha nem olyan ritmusban étkezünk, ahogy szervezetünk megkívánná, sok az éjszakázás, vizsgák stb.

Ha a stressz tartós és kezeletlen, a kortizolt termelő mellékvesék kifáradnak. (A mellékvesefáradtság gyakori tünete az arcot keretező vagy foltokban megjelenő barnás elszíneződés.) Nem tudnak elegendő hormont stressz-és gyulladáscsökkentés céljából előállítani, ezért a szervezet máshonnan igyekszik azt pótolni. Mivel a hormonok fontossági sorrendjét tekintve a kortizol a szervezet számára a túlélést jelenti, “kortizol-nagyfogyasztásnál” a progeszteron egy részét áldozza fel, hogy a mellékvese nem kielégítő termelését támogassa, képes a progeszteront kortizollá konvertálni.

Ennek az alapvető összefüggésnek az ismeretében érthető, hogy ha az életbenmaradásról van szó, a szervezetünk nem tudja figyelembe venni, hogy a megtermelt progeszteronra az egészséges ciklus fenntartásához is szükség van, és akár a teljes mennyiséget a stresszkezelésre veti be. Mi pedig lehet, hogy mindezt már csak az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felborulásakor, mint ösztrogéndominanciás tünetet érzékeljük, ha elmarad a havi vérzés, PMS tünetek jelentkeznek stb.

Mi a megoldás?

A helyzet súlyosságától függően mindenképpen azonnal kezdjük el mellékvesénket megtáplálni, a stressz okát felderíteni és azt kezelni. Természetes forrásból progeszteronpótlásra is szükség lehet, míg az egyensúly visszaáll, vagy míg időt nyerünk és szervezetünk erőre kap.

Életmódváltás is szükséges lehet, illetve több stresszkezelő megoldás közül is választhatunk!

Stresszoldó segítség a hormonháztartás normalizálása érdekében:

  • Jóga, illetve légzőgyakorlatok(pránajáma) a vese, a mellékvese és a petefészek energetizálására
  • Mantrák, imák rezgéseinek és hangjainak használata
  • Tibeti hangtálak, hangtálterápia használata az (alsó három!) energiaközpontok (csakrák) energetizálására
  • Önsegítő vagy szakember által végzett akupresszúra
  • Gyógynövény-kivonatok, aromaterápia
  • Hormonháztartás harmonizálására, az életerő és vitalitás növelése irányuló (csontritkulás megelőző-torna, intimtorna/Kegel-gyakorlatok)
  • Érzelmi stresszoldás a hormonrendszer tükrében (kineziológiai módszerek)
  • Relaxáció, új elfoglaltság, hobbi
  • Gyógyító beszélgetések, jóga-pszichoterápia
  • Jóga filozófia tanulmányozása, férfi és női utak a jógában

Ha szükséges, keressünk fel hormonegyensúly- terapeutát!

error: A Harmóniabolt közlendője:

Június 13-àn, csütörtökön személyes àtvételre nem lesz lehetőség. A rendeléseket fogadjuk, a szállítások folyamatosan indulnak.

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM