AMH és termékenység

A nők gyakran pánikba esnek, amikor a tesztek azt mutatják, hogy alacsony az anti-Müllerian hormon (AMH) szintjük. De mit jelent ez a teszt valóban, és megbízhatóak-e az AMH tesztek? Már 2018 óta azt látjuk, hogy az új kutatások szerint az AMH teszt értelmezésének frissítésére lehet szükség. Az életstílusod, az, hogy a menstruációs ciklusban hol tartasz a teszt elvégzésénél, és egyéb tényezők befolyásolhatják az AMH szintjét. Bár az AMH szint ismerete fontos, ha meddőséggel küzdesz, egyetlen AMH teszt nem determinálja a teljes termékenységi-egészségügyi képedet.

Az AMH tesztelés a modern termékenységi tesztek aranyszabványának része. Az AMH egy olyan protein, amelyet petefészek tüszőiben termelnek az ún. granulosa sejtek. Az IVF kezeléseken átesett nőkkel végzett kutatások után 1990-ben kifejlesztett AMH-vizsgálat pozitív korrelációt talált az AMH-szint és a petefészek stimulációja után visszanyert petesejtszám között.

A legtöbb meddőségi szakember egyetért abban, hogy az alacsony AMH szint önmagában nem zárhatja ki a nőket az IVF kezelések esélyeseiből. Egyes esetekben az alacsony AMH-szinttel rendelkező nők közül valóban csökkent a (stimulálható) tüszők mennyisége (azaz a petefészek-tartalék), ám ez nem zárja ki azt, hogy jó minőségű petesejtjeik lehetnek és hogy jó esélyük van az egészséges terhességre.

AMH a számok szerint

A normál AMH-szint (1,5–4,0 ng/ml) egy termékenységi mutató, mely a fogamzóképességről ad képet, valamint a mesterséges megtermékenyítés során alkalmazott kezelések (stimuláció) jobb válaszarányához kötődik.

Egy alacsony – normál AMH-szint (1,0–1,5 ng/ml) a petefészek-tartalék csökkenéséről jelez, de az esélyek továbbra is jók lehetnek a terhesség kimenetele szempontjából.

A nagyon alacsony AMH-szintek (0,5 ng/ml alatt) csökkent petefészek-tartalékot és a termékenységet érintő jogos aggodalmakat jelezhetik.

Mi befolyásolja az AMH szintet?

Az AMH szintet a gonadotropin hormon szabályozza, és a tüsző fejlődésének korai szakaszában a legmagasabb (amikor a tüsző kevesebb, mint 4 mm-es). Az AMH termelése leáll vagy lelassul, amikor a tüsző nagyobb lesz. Egyes kutatások szerint szinte nincs is AMH-termelés, ha a tüszők elérik a 8 mm-t.

Az AMH-szintek természetes ingadozása így kritikus fontosságú annak megértésében, hogy mit is jelent a termékenység szempontjából. Felvetődik továbbá az AMH egyszeri mérésének lehetséges korlátai a petesejt készlet mennyiségének, vagy minőségének szempontjából történő értelmezésére. Valójában az AMH mérése más biomarkerekkel – mint például az FSH és az Inhibin-B – hasznosabb információkkal szolgáltathat, ám egyetlen mutatóként figyelembe venni nem tanácsos akkor, ha megalapozottan szeretnénk egészségügyi döntéseket hozni.

Alacsony AMH szint

Az alacsony AMH szint elsődleges oka az öregedés. A stressz miatti korai petefészek-öregedés, a nem megfelelő táplálkozás miatti tápanyaghiányok, a nem kielégítő vérkeringés a petefészkekben, a hormonális egyensúlyhiány, betegségek, sérülés, genetikai tényezők, autoimmun rendellenességek és még egyéb életmód-tényezők – lentebb felsorolom ezeket – mind befolyásolhatják az AMH szintet és a petefészkek működését.

A fiatalabb (35 éves és annál fiatalabb) nők alacsony AMH-szintje jelezheti, hogy fennáll a korai menopauza kockázata, ám a longitudinális vizsgálatok során ezt nem bizonyították meggyőzően. Ezekben a helyzetekben természetes és / vagy orvosi intézkedésekre lehet szükség a termékenység megőrzésének és fokozásának elősegítésére. A korai menopauza családi története és más genetikai tényezők jelentős szerepet játszanak, és a családi történet miatt magas kockázatú nőknél végzett tesztelés így előnyös lehet.

Magas AMH szint

A magas AMH szint (4 ng/ml feletti) a PCOS jele is lehet. A PCOS-ban szenvedő nőknek gyakran sok apró tüszőjük (cisztájuk) van, ezért magas az AMH-értékük. Ha ez a te eseted is, akkor vedd figyelembe, hogy egy meddőségi kezelés során ilyenkor nagyobb a veszélye/esélye a petefészek túlstimulálásának. Ezért fontos együttműködnöd az orvosoddal, hogy csökkentsétek a kockázati tényezőket és még a beavatkozás előtt javítsatok ezeken az értékeken.

AMH és menopauza

Az AMH szintje természetesen csökken az életkorral. A közvetlen menopauza előtt álló nők ciklusának 3. napján általában alacsony az AMH (lásd az előző listát) és magas a tüszőstimuláló hormon (FSH) szintje (15 felett). Ez egy normális változás, amelyet akkor látunk, amikor a reproduktív évek már zárulnak.

Befolyásolhatják-e az életmód tényezői az AMH szintet?

Igen! A toxinok túlzott expozíciója befolyásolhatja a petefészek-tartalékot és csökkentheti az AMH-szintjét.

  • Az erőteljes dohányzás (20 cigaretta naponta) az alacsony AMH-szinthez és a korai menopauzához kapcsolódik (Termékenység és Sterilitás Szaklap).
  • A környezeti szennyeződéseknek való hosszú távú kitettség – például a mesterséges tűzzel üzemeltetett beltéri fűtéssel járó vegyi anyagoknak valü kitettséget is összefüggésbe hozták az alacsony AMH-szinttel.
  • A gyógyszeres kezelések, mint például a kemoterápia, az AMH és a petefészek tartalék szignifikáns csökkenését okozhatják. Ha rákos betegséged van, kérdezd meg kezelőorvosodat a kezelés termékenység-csökkentő hatásairól.

Mindig van remény!

Ha alacsony AMH eredménnyel rendelkezel, és aggódsz, kérlek, ne feledd, hogy egyetlen mutató nem nyújt teljes képet a termékenységedről. Az AMH szintjére vonatkozó új vizsgálati megközelítések fejlődhetnek, melyek több reménnyel kecsegtetnek, különösen az alacsony AMH szintű, de egészséges, fiatal nők esetében. Természetes módszerekkel, például a ciklusod követésével, a méhnyakváladék megfigyelésével további információkat kaphatsz a termékenységedet szabályozó hormonokól.

Van olyan programom, ahol a ciklus követését, valamint a tüszők és petesejtek minőségének javítását tanítom. Ezentúl a hormonális egyensúlyt és termékenységet fokozó gyógynövények használata is előnyös lehet a tüszők és petesejtek egészsége szempontjából, és segíthet a normál AMH-szint elérésében és fenntartásában. Mindig azt javaslom, hogy 1-1 ilyen program elvégzése után készíttess ismét egy labort, hogy tudd követni, hogy az AMH érték, illetve a petesejtek egészsége idővel változik-e természetes vagy orvosod által javasolt kezelések hatására.

Kutasd fel a lehetőségeket – ebben segítenek a programjaim -, és ne add fel a reményt egy rosszabb laboreredmény után. Sok esetben az alacsony AMH-szintű nők sikeresen képesek megfoganni egy felkészítő kúra után, különösen akkor, ha nincsen más termékenység útjában álló problémájuk.

Forrás

White, A., Sandler D., D’Alosio, A. (2016, Sept.). Antimüllerian hormone in relation to tobacco and marijuana use and sources of indoor heating/cooking. Fertility and Sterility. Letöltve: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)61282-7/fulltext

Anderson, R. (2016, Oct.). Towards improving analysis and interpretation of antimüllerian hormone in women. Fertility and Sterility. Letöltve: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)61392-4/fulltext

Sherbahn, R. (2016). Anti-Mullerian Hormone Testing of Ovarian Reserve. Letöltve: http://www.advancedfertility.com/amh-fertility-test.htm

AMH (Anti-Mullerian Hormone): What is AMH and What Does It Mean For Your Fertility (2016). Letöltve: https://www.createhealth.org/fertility-treatments-services/fertility-diagnosis/amh

error: A Harmóniabolt közlendője:

Június 13-àn, csütörtökön személyes àtvételre nem lesz lehetőség. A rendeléseket fogadjuk, a szállítások folyamatosan indulnak.

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM