Aranytej, avagy kurkuma latte, a nők elixírje
A kurkuma az indiai sáfrány, az élet fűszere, gyógyító táplálék
A kurkumát nálunk elsősorban fűszernövényként használják, a keleti konyhának azonban nemcsak az íze miatt, hanem gyógyhatása miatt is fontos alkotóeleme. A hormonrendszerre olyan jó hatású, hogy magam is rendszeresen fogyasztom és most megosztom veletek, miért és hogyan lehet beépíteni a mindennapokba. Őszintén, én kötelezővé tenném azoknak, akik szeretnék a termékenységüket fokozni, és akik gyulladásos nőgyógyászati problémával közdenek.
A kurkuma előnyei a hormonjaidra
Ideálisan környezetben tartja a kismedence szerveit – A kurkuma egy melegítő fűszer. A hagyományos kínai gyógyászat szerint – ahol évszázadok óta használják – a melegítő fűszerek segítenek kiűzni a szervekből a felesleges nedvességet. A szárazabb és melegebb belső környezet nemcsak a fogantatás szempontjából ideális és szükséges, hanem energetikailag támogató a szaporítószervek számára minden korosztálynak.
A hagyományos kínai gyógyászatban úgy gondolják, hogy a „yang” hiánya káros a reproduktív szervekre, a méhre és a petefészekre, amelyek ennek eredményeként „hidegek” és „tompultak” lehetnek. Alapvetően ez az életadó véráramlás keringéséről szól. Bizonyos fűszerek, például a kurkuma, javítják az összes szerv keringését – ideértve a méh és a petefészkek vérellátását is. Minél jobban folyik a vér, annál több oxigén van jelen, és annál jobban tudnak ezek a szervek működni – természetesen így fokozva a termékenységet is.
Segíti az idegen hormonok és hormonmaradékok csökkentését – Kevesen tudják ezen túl a kurkumáról, hogy blokkolja az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok (pl.: nitrozamin, széntetraklorid) képződését, így gátolja egyes ráksejtek (férfiaknális pl. a prosztatarák) sokszorozódását és így megelőzi a további ösztrogénbevitel, sőt az erősebb hatásaú idegen, azaz xeno-ösztrogének miatti ösztrogén-dominancia kialakulását.
A fent említett vegyi anyagok a hirtelen sült ételekben lelhetők fel (tipikusan pl. a gyorséttermi ételekben, még egy érv, hogy miért ajánlatos elkerülni ezeket a helyeket).
Intenzív gyulladáscsökkentő – A legújabb táplálkozástudományi álláspontok is mind egyetértenek abban, hogy a kurkuma számos krónikus állapot tünetein javíthat, köszönhetően az intenzív gyulladáscsökkentő hatásának. Bármilyen gyulladásos jellegű panasz esetén fordulj hozzá!
A kurkumát az “élet fűszereként” tartják számon Indiában, hiszen az egyik legerősebb gyógynövény a világon. A curry fűszerkeverékek egyik alapanyaga, ő is ettől olyan sárga. Sárga gyökérnek is nevezik.
Bors hozzáadásával a hatása intenzívebbé válik (és a zsírégetést is elősegítik így együtt).
Hatóanyaga a kurkumin. Ennek jellemzőit itt sorolom fel:
- erős antioxidáns,
- intenzív gyulladáscsökkentő,
- erős antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes,
- daganatellenes (antikarcinogén),
- jót tesz a májnak: növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet (a szervezet legerősebb antioxidánsa, részt vesz a máj méregtelenítési munkájában),
- kiváló epe elixír, növeli az epe oldhatóságát és fokozza az áramlását – ez meggátolja az epekő kialakulását, és segíti a már meglevő kövek kiürülését is,
- csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét,
- jótékonyan hat a vércukor háztartásra,
- csökkenti az ízületi gyulladásokat ,
- szabályozza a zsíranyagcserét,
- csökkenti a puffadás érzeteket,
Hogyan fogyaszd a kurkumát?
- Teaként szokták alkalmazni, főleg tisztítókúrák alatt.
- Főzni lehet vele. Egy currys ételbe 2 g kurkuma (napi javasolt adag) bele is csempészhető, ami a javasolt napi adag.
- Viszont mivel ezen túl nem könnyű napi szinten megfelelő mennyiséget fogyasztani belőle, a kurkuma paszta és az aranytej receptjének segítségével kreatív módokon tudod bevinni, akár napi szinten az étkezéseidbe.
Kurkuma teakúra
Hozzávalók:
- őrölt kurkuma
- kevés bors vagy őrölt chili, vagy cayenne bors
Elkészítése:
- Öntsd le fél teáskanál (1,3 g) őrölt kurkumát 1 csésze forralt vízzel, hagyd állni 5 percig, majd szűrd le.
- Ízesítsd egy csipet borssal vagy chilivel, ami a kurkuma felszívódását segíti elő.
- Kis mézzel is édesítheted.
- Gyomorkeserűvel, vagy borsmentával is keverhető, vagy más májat vagy epét támogató gyógynövénnyel. Önmagában is jó, de csapatban még hatékonyabb.
Minden étkezés előtt igyál meg ebből egy csészével.
„Arany paszta”
Hozzávalók:
- 1/2 csésze bio kurkuma por
- 1 csésze víz
- 1,5 teáskanál fekete bors
- 5 evőkanál szűz kókuszolaj
Elkészítés:
Egy rozsdamentes acél edényben a vizet, a kurkumát és a fekete borsot addig főzd kevergetve, amíg vastag pasztát képez, ez kb. 7-10 perc.
Vedd le az edényt a tűzhelyről, és adj hozzá szűz kókuszolajat, egy habverővel dolgozd át, hogy a kókuszolaj teljesen elkeveredjen.
Tedd át az aranypasztát egy zárható tetejű üvegedénybe, és tárold a hűtőszekrényben, de legfeljebb 2 hétig.
Használd ezt a pasztát az Aranytej elkészítéséhez! A hűtőszekrényben mindig érdemes tartanod belőle egy adagot, hogy egyszerűen és könnyen felhasználhasd a napi italodhoz.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál arany paszta
- 2 csésze kókusztej
- 1/8 teáskanál vanília (opcionális)
- Nyers méz (vagy stevia) ízlés szerint (opcionális)
- Fahéj (opcionális)
Elkészítése:
Egy rozsdamentes acél edényben óvatosan melegíts, de még ne forralj 2 csésze tejet 1 teáskanál aranypasztával.
Csomómentesen egy habverő segítségével tudod a pasztát a kókusztejhez keverni.
Adj hozzá opcionálisan vaníliát, mézet (vagy steviát) és fahéjat.
A nők kényeztetéséért szeretettel!
Eperjesi Kati