Az intim zóna egészsége vagy segítség, intim fertőzésem van!?

AZ INTIM ZÓNA FERTŐZÉSE

“A hüvelyben és a külső nemi szervek környékén nagyon gyakoriak a bakteriális és a vírusos fertőzések. Minél előbb felismerjük ezeket, annál könnyebben gyógyíthatók. Ha kelle­metlen is, ne habozzunk, és az első tünetek megjelenésekor azonnal for­duljunk orvoshoz.

A bakteriális fertőzések hátterében nagyon gyakran a hüvelyflóra megvál­tozása áll. A gyógynövények éppen ilyen esetekben tesznek jó szolgálatot: elősegítik a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának helyreállását és erősí­tik az immunrendszert. A gyógynövé­nyeket kiegészítő kezelésként akkor is alkalmazhatjuk, ha a fertőzés leküzdé­séhez kikerülhetetlen a gyógyszeres kezelés.

Az egészséges hüvelyflóra

Az egészséges hüvelyben tejsavbacilusok (Döderlein-féle hüvelybacilusok] biztosítják az enyhén savas kémhatást. Ezek a bacilusok olyan anyagokat ter­melnek, amelyek megakadályozzák a kórokozó baktériumok növekedését és elterjedését. A nyálkahártya környékén a tejsavbacilusok által biztosított savas közeg pH-értéke 3,8 és 4,2 között van. Ha a savas kör­nyezet megváltozik (a ph több, mint 4,5 lesz), pl. betegség, bizo­nyos gyógyszerek, menstruáció vagy fertőzés következményeként, csökken a tejsavbacilusok száma. Emiatt a szervezet ellenállása csökken, elter­jednek a kórokozók, amelyek károsít­hatják a hüvely nyálkahártyáját. A kialakuló gyulladás jele a hüvely nyálkahártyájának fokozott váladékozása, a folyás.

Csekély mennyiségű, tejfehér, szagtalan váladék termelődése telje­sen normális, és az egészséges hü­velyflóra jele. A váladék tisztítja a hüvelyt, segít megőrizni a hüvelyfal nedvességét és puhaságát, és normá­lis esetben semmiféle panaszt nem okoz. A ciklus során a hormonális változások miatt a hüvelyváladék mennyisége és állaga is változik: pl. az ovuláció idején az ösztrogén hatá­sára fokozódik a víz és a folyadék le­rakódása a szövetekben. A méhnyak­ból és hüvelyből származó váladék mennyisége megnő, folyékonyabbá, hígabbá és átlátszóvá válik. Két ujj kö­zé csippentve a váladék ilyenkor olyan, mintha szálakból állna. A meg­száradt váladék mikroszkóp alatt a lerakódott kristályos szerkezetű só miatt páfrányra emlékeztet. A szálas állag és a páfrányra emlékeztető szerkezet a fogamzóképesség csal­hatatlan jele, az ovuláció közeledtét jelzi.

Női mivoltunk különböző szakasza­iban – a kamaszkor, a terhesség vagy a változás kora során – a hüvelyi váladék mennyisége, színe, szaga és jellege is változik.

Ha azonban a hüvelyi váladék sár­gás, zöldes vagy habos állagúvá válik, kellemetlen szagú, vagy ha a hüvely környéke viszket és csíp, folyásról (fluor vaginalis] beszélünk, ami hüvelyi fertőzés jele lehet.

Hüvelyi fertőzések kialakulását elősegítő tényezők

A hüvelyi fertőzéseknek különféle ki­váltó okai lehetnek, de minden esetben tetten érhető a természetes savas kö­zeg megváltozása. A tejsavbacilusok által alkotott flórát külső és belső tényezők egyaránt komolyan gyengít­hetik, így a betolakodó kórokozók könnyen megtelepedhetnek és elsza­porodhatnak:

 • Egyes fertőző betegségek (pl. influ­enza), a stressz, a nem megfelelő táplálkozás stb. olyan mértékben károsíthatják a szervezet immun­rendszerét, hogy az már nem tud ellenállni a kórokozó mikroorga­nizmusoknak.
 • A túlzásba vitt higiénia tönkreteheti a bőr természetes savköpenyét és a nyálkahártyát. Ez is elősegíti a fertőzés elterjedését.
 • A műszálas fehérnemű, műanyagré­teggel bevont menstruációs és tisz­tasági betét gátolja a test szellőzé­sét. Ezáltal olyan állandóan nedves, fülledt, zárt klíma keletkezik, amely ideális növekedési feltételeket kínál a baktériumoknak és gombáknak.
 • Hormonális változások (terhesség, menstruáció, fogamzásgátló tab­letta használata) ugyancsak negatív hatást gyakorolhatnak az egészsé­ges savas hatású hüvelyflórára.
 • Egyes gyógyszerek, pl. antibioti­kumok is negatív változást hoznak létre a hüvely nyálkahártyájában.
 • Bizonyos anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) esetén szintén fokozódik a fertőzés veszélye.
 • A partner nem megfelelő higiéniá­ja, illetve nemi betegségben szen­vedő partnerrel való érintkezés ugyancsak gyakran válhat fertőzés forrásává.

Bakteriális fertőzések

A bakteriális eredetű fertőzéseket gyakran a bélben jelenlévő baktériu­mok és gombák, ritkábban a nemi úton terjedő betegségek olyan kórokozói, mint a chlamydia vagy a gonococcusok okozzák. Ilyen jellegű panaszainkkal ezért feltétlenül forduljunk nőgyógy­ászunkhoz. Egy megbízható diagnózis felállítása után a kiegészítő öngyógyí­tásban sem járunk tévúton.

A fertőzés leggyakoribb formája az úgynevezett bakteriális vaginózis, amely a Gardnerella-baktériumok ki­váltotta vegyes fertőzés formájában je­lentkezik. Ez a fertőzés a szó szűkebb értelmében véve nem is gyulladás, ha­nem a normál hüvelyflóra zavara. A tejsavbacilusok száma csökken, a savas hatás pedig eltolódik lúgos irányba.

Gombás fertőzések

Az intim testtájék gombás fertőzéseit általában élesztőgombák (Candida-félék) okozzák. A „Candida albicans” (latinul: ‘candidus’= fényes, sugárzó, ‘albus’= fehér) a leggyakoribb kóroko­zó gomba. A gomba kis mértékben je­len van az egészséges hüvelyflórában is. Csak akkor okoz kellemetlenséget, ha túlzottan elterjed. Jellemző tünete az időnként szinte elviselhetetlenné fo­kozódó viszketés, égő érzés a hüvely és a szeméremajkak környékén. Sok nő vizelésnél és közösülés közben fel­lépő fájdalomról is panaszkodik. Ehhez társul a sűrű, morzsaszerű, édeskés­ élesztős szagú folyás. A hüvely nyálka­hártyája kivörösödik, néha enyhén megduzzad, fehéres lepedék képződik rajta.

A fertőzés veszélye mindenütt ott leselkedik, ahol meleg és nedves a kö­zeg, pl. szeretkezésnél, nedves törül­köző révén, nem megfelelően fertőtle­nített szaunában és élményfürdőben.

A gombás és egyéb hüvelyi fertőzések gyakran lépnek fel terhesség idején a megváltozott hormonháztartás miatt (fokozott ösztrogéntermelés). Ezek nem veszélytelenek: az anya fertőzöttsége növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát. A szülés során a csecsemő is megfertőződhet.

Ezért – megfelelő orvosi felügyelet mellett – minél korábban kezdjük el a megfelelő kezelést.

Visszatérő gyulladások

Egyes nők újra és újra bakteriális hü­velyfertőzést kapnak. Az antibiotiku­mok ismételt használata az ő esetünk­ben már csak korlátozott segítséget jelent. Ilyenkor a test saját tejsavbak­térium-flórája már kipusztult, így sok­kal nagyobb a fogékonyság a fertőzés kiújulása iránt. Ilyen esetekben éssze­rű hüvelytabletta alkalmazása, hogy a károsodott hüvelyflóra újra megerősödjön, és így képes legyen ter­mészetes módon ellenállni az új fer­tőzésnek.”

A fentiek részletek Birgit Laue Gyógynövények Nőknek – Orvosságok a természet kamrájából c. könyvéből

ÖSSZEFOGLALVA: MI  LEHET A NŐGYÓGYÁSZATI FERTŐZÉSEK HÁTTERÉBEN?

Könnyen felborulhat a bélflóra (és hüvelyflóra) egyensúlya a következő esetekben:

 • Gyenge  immunrendszer

Az immunrendszer gyengeségéből fakadó allergiák esetén (ételallergia, lisztérzékenység) Érdemes kivizsgáltatni, hiszen tartós javulás csak megfelelő diéta tartásával érhető el!

 • Cukorbetegség, szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás
 • Egyéb táplálkozási elégtelenség (sok állati eredetű étel fogyasztása, tejtermékek), elsavasodás
 • Antibiotikum szedése
 • Stressz és feszültség
 • Fogamzásgátlók, hormon készítmények és szteroidok szedése

Nagyon fontos tudni, hogy a fogamzásgátló szerek szedése alatt a candida és egyéb gombák, visszatérő bakteriális fertőzések ellen való küzdelem kilátástalan, hiszen épp a gyógyszer váltja ki a bél- és hüvelyflóra borulását, ezért javasoljuk a gyógyszer elhagyását, majd azonnal egy tisztítókúrát és a hormonrendszer harmonizálását.

 • Terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás
 • Hormonális egyensúlytalanság, azaz ösztrogén dominancia

Ez az állapot nagyon kedvez a gombának, baktériumoknak és vírusoknak, ezért fontos az ösztrogén dominanciát rendezni!

TERMÉSZETES KEZELÉS:

A kórokozó elpusztítása vagy visszaszorítása természetes úton

Különféle gyógynövények és kivonatok segíthetnek, megfelelő diéta betartása mellet (ld.: elsavasodásnál, candida fertőzésnél fontos a szervezet ph egyensúlyát támogató étrend).

Fontos tudni, hogy bármilyen kórokozó akkor tud a hüvelynyálkahártyán elszaporodni, ha annak ph-ja, a hüvelyflóra egyensúlya felborult. Így a kórokozó elpusztítása mellett a hüvelyflóra visszaállítása minden esetben döntő jelentőségű.

A bakteriális, vírusos és gombás fertőzések esetén a higiéniára jobban oda kell figyelni, a partnerrel történő oda-visszafertőzés elkerülése érdekében.

A hüvelyflóra javítása természetes úton

A kezelés alfája és omegája a savas kémhatású hüvelyflóra fenntartása.

AJÁNLATUNK:

Kapcsolódó termékek: klikk

error: A Harmóniabolt közlendője:

Június 13-àn, csütörtökön személyes àtvételre nem lesz lehetőség. A rendeléseket fogadjuk, a szállítások folyamatosan indulnak.

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM