Bio vagy nem bio

Hogyan mérlegeld, hogy melyik élelmiszer esetén válassz biot és mikor elegendő a hagyományos termesztésű is – ebben segítek neked most. Kezdjük!

Mi a következménye a nitrátot felhalmozó élelmiszerek fogyasztásának?

A növények több-kevesebb nitrátot tartalmazhatnak a nitrogéntartalmú műtrágyák használata következtében.

Ha elfogyasztjuk a nitrátot tartalmazó növényt, az nitritté alakul át a szervezetünkben, ami a véráramba kerülve tönkreteszi az oxigént szállító hemoglobint, mely ezek után képtelen lesz feladata ellátására.

Súlyos oxigénhiány alakulhat ki, ami veszéles, sőt, csecsemőknél akár életveszélyes is lehet.

A fehérjék reakcióba lépnek a nitritekkel és rákkeltő nitrózaminokká alakulhatnak át. Kutatások is bebizonyították, hogy ezek biokémiai változásokat idéznek elő a sejtekben, károsítják a DNS-t.

A nitrzaminok kialakulását a C- és az E-vitamin képes valamennyire gátolni, de bölcsebb tartózkodnunk ezektől az anyagoktól.

Mindenfajta, a hagyományos termesztésből származó zöldségen és gyümölcsön megtalálhatók különféle szennyeződések, növényvédő-, rovarírtó- és gombaölő-szerek, melyek szervezetünkbe jutva felhalmozódnak és egészségkárosodást okoznak.

Miben található nitrát vagy nitrit?

Bár az élelmiszerek címkéjén kötelező feltüntetni mindkét anyagot, ám a zöldségeken és gyümölcsökön már nem!

A nátrium-nitrit másik jelölése E250, míg a nátrium-nitráté az E251.

A biológiai termesztésű zöldségek és gyümölcsök sokkal kevesebb – szinte nulla – nitrátot tartalmaznak, mint vegyszerezett társaik. Ezért törekedjünk ezeket olyan helyről beszerezni, ahol nem használnak nitrigéntartalmű műtrágyát a termesztésük során.

A bio nem tartalmaz több vitamint, sem több tápanyagot – alapvetően. Ám ha figyelembe vesszük, hogy a biogazdaságok talaját bizonyára pihentetik, így az nem merül ki tápanyagokban, akkor a minőségi különbségeknek van azért alapja.

A bio élelmiszerek drágák, így ha nem fér bele a költségvetésedbe, akkor nézd meg a bejegyzés végén a lisát azokról a zöldségekről és gyümölcsökről, melyek a legtöbb vegyi anyagot képesek felvenni, és csak abból vedd a biót, amiből muszáj! A többin ne problémázz, a lényeg, hogy sok zöldség legyen az étrendedben!

A bio élelmiszerek nem tartalmazzák azokat a plusz anyagokat sem, melyek megborítják a hormonrendszeredet. Nem tartalmaznak peszticideket, szerves foszfát vegyületeket, mezőgazdasági vegyszereket, amiket a nagyipari zöldségtermesztésben használnak.

Mi legyen bio?

A következő élelmiszerek lehetőleg tiszta, vegyszermentes forrásból származzanak, mert ezek olyan jellegűek, hogy nem lehet eltávolítani róluk a permetszereket, illetve jobban magukba szívják és tárolják a vegyszereket, gyomirtókat.

Gyümölcsök: eper, alma, dinnye, körte, őszibarack, áfonya, szőlő, nektarin

Zöldségek: szárzeller, paprika (jalapeno vagy piros paprika is), paradicsom, krumpli, tök, uborka és az összes levélzöldség (saláta, káposzta, kelkáposzta, spenót, sóska) mert az egész felületére rámegy a permetszer.

Az édesburgonyát egyes források úgy jelölik, hogy képes felvenni könnyen a vegyi anyagokat, míg mások nem.

Húsok közül minden és legyenek legeltetett forrásból, szabadtartásból származóak: Marha!, csirke, tejtermékek, tojás, felvágottak. A nem bio húsok növekedési hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak. A génmódosított takarmánnyal tartott állatokból származó élelmiszer súlyosbítja a hormonális problémákat, allergiát, gyógyszer-rezisztenciát okozhat. A külföldről érkező húsokban pl. hazánkban tiltott szerek is megjelenhetnek, antibiotikumok, hormonok és így a génmódosított takarmányt kapó állatokból készüét termékek is a tányérodon landolhatnak.

Egy vizsgálat szerint az organikus hús- és a tejtermék 50%-kal több jótákony omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a hagyományos hús és tejtermékek. Ehhez a metaanalízishez több mint 200 száz tanulmányt vizsgáltak át (2016 márciusában jelent meg)! Az ökológiai gazdálkodás során az állatok képesek nagyobb területen vándorolni és legelni és így a füvet és a növényeket takarmányként elfogyasztani. Ez lehetővé teszi, hogy húsuk és tejük a tápanyagok szélesebb körét tartalmazzák.

Zöld levelesek – Ezek nagyon hajlamosak a nitrát felhalmozására. Ilyen a spenót, a sóska, a salátafélék, a sárgarépa vagy a cékla levele.

Turmixok – Amikor turmixokban használjuk fel ezeket a növényeket, méghozzá nagyobb mennyiségben (a turmixok egyik előnye és célja épp az, hogy nagy mennyiségű zöld leveleshez tudunk jutni koncentrált és ízletes formában), akkor mindenképen biológiai termesztésből származzanak.

Egy segítség – Gyümölcsmosó /Alapos áztatás és mosás – Szódabikarbónás vagy aszkorbinsavas vízben áztatva ezeket az élelmiszereket, majd alaposan, folyó vízben leöblítve őket, semlegesíteni tudod ezeket a vegyszermaradványokat. Kaphatók kifejezetten kész, természetes összetevőket tartalmazó gyümölcsmosók is erre a célra.

Lehet nem bio

A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök közel fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradványokat. Így bizonyos terményekből, melyek nem is hajlamosak ezek felhalmozására, vásárolhatsz hagyományosat is: káposzta, hagyma, karfiol, brokkoli, padlizsán, gomba,  avokádó, kukorica, zöldborsó, dinnye, grapefruit,  papaya, ananász spárga, kiwi, mangó.

Legyen hazai, ami nem bio – Az import termékekben nagyobb arányban mutattak ki vegyszermaradványokat. Ezért kerüld az import, nem bio gyümölcsöket. Kivételek a ritkán szennyezettek, mint kiwi, banán, mangó.

Kerüld el a primőr árukat (mindig gyanús az, ami korán beérett, bizonyára „megerőszakolták” valamilyen vegyszerrel a természetes folyamatot)!

error: A Harmóniabolt közlendője:

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM