Jó tanácsok a harmonikus várandóssághoz

Amikor várandósak leszünk, már nem csak a saját, de a pocakunkban növekvő és fejlődő magzatért is felelősek vagyunk. Ezért ilyenkor minden kismama fokozottabban ügyel az egészségére. Lássuk, mire érdemes odafigyelnünk!

1. Élelem:
Együnk annyi bioélelmiszert, amennyihez csak hozzá tudunk jutni, hiszen a zöldségekben és a gyümölcsökben gyom- és rovarirtószer maradványok maradhatnak (alapos mosással egy részük eltávolítható), melyek nagy része éppen xeno-ösztrogének (mesterséges vegyszerek, amik a szervezetbe jutva ösztrogén (női nemi hormon) hatást fejtenek ki). Ez elsősorban a lánymagzatokra nézve káros, hiszen az épp kialakuló tüszői károsodhatnak visszafordíthatatlanul!

Jusson eszünkbe melyek azok az élelmiszerek, amelyek a leginkább veszélyesek. A zöldségek és gyümölcsök közül a következők tartalmazhatják a legtöbb növényvédőszert: alma, kaliforniai paprika, zeller, nektarin, őszibarack, körte, burgonya, spenót, cseresznye és eper, répa, szőlő, barack. A legkevésbé kockázatos termékek, amelyeket spórolás okán, vagy elérhetőség hiányából konvencionális minőségben is beszerezhetsz: spárga, avokádó, banán, brokkoli, karfiol, kukorica, kiwi, mangó, hagyma, papaya, zöldborsó, kukorica, ananász.

Kerüljük a lehetséges higanytartalmuk miatt egészségünkre veszélyes tengeri halakat (pl. tonhal), és a zsíros húsokat. A magzati idegrendszert kárósító és hormonális zavart előidéző toxinok a zsírszövetekben tárolódnak.

A vadvízi halaknál a tenger vagy folyó/tó szennyeződései (pl. higany) okozhatnak problémát az egészségünkben, amikor viszont kontroll van a fölött, hogy mit eszik a hal, elkerülhetjük a méreganyagokat. Sajnos napjainkban a folyami halakban pl. a legnagyobb az ösztrogén dominancia. A víz nem elég hideg és mély és szennyvízzel terhelt.

Az elsősorban tengeri vad, tehát nem a tenyésztett! halakban a higanyon felül még lehetnek PCP – Fenciklidin, Fenilciklidin (régebben fájdalomcsillapításra használt drog hallucinogén hatásokkal), DDT – diklór-difenil-triklóretán (nagy hatású rovarméreg, xeno-ösztrogén!, mely mivel az élő szervezetben felhalmozódhat, mellesleg károsítja a környezetet is. (Magyarországon felhasználását az 1960-as évek végén betiltották), illetve antibiotikum maradványok (főleg tenyésztett halaknál)

Nagyon jó példa arra Norvégia, hogyan lehet jó minőségű és tiszta halat tenyészteni: a tengeren belül tenyésztik például a lazacokat, hálós, nagy, több km2-es területen, hogy kontrollálhassák a táplálékát; szója és génkezelt-mentes élelemmel etetik.

TIPP: Ha megbízható, tiszta forrásból igyekszünk beszerezni a halat, máris nagyon sokat tettünk! Keressük a Marine Harvest féle norvég halat a nagy bevásárlóközpontokban, bio és friss édesvizi halak pedig fellelhetők már webáruházakban.
Mindenféle – nem vad és nem bio/házi – húsban antibiotikum maradványok vannak (a növekedés serkentésére kapják az állatok)

A disznó- és marha húsokban gyom-és rovarirtószer maradványokat – ezek xeno-ösztrogének! (a takarmánnyal kerülnek a szervezetükbe)találunk, a disznóhúsból nitritek és nitrátok (szintén a takarmányból; gyomorrákot okozhatnak) is szervezetünkbe kerülhetnek, a szarvasmarhák pedig kifejezetten hormonokat is kapnak a gyorsabb növekedés érdekében. A szárnyasok és tojás tartalmaznak gyom-és rovarirtószer maradványokat.

Tejtermékekben megtalálhatjuk az antibiotikum maradványokat, a gyom-és rovarirtószerek maradványait és a hormonokat. Ezért fontos, hogy tejet csak megbízható forrásból fogyasszunk, amely nem tartalmaz sem xeno-ösztrogént, sem növekedési hormonokat. Európában 1989 óta tilos a növekedési hormon tartalmú tej előállítása, bár az állat természetes hormontartalma mindenképpen belekerül a tejébe – hiszen azt a növekedése érdekében kapja a kicsinye. Nekünk, embereknek miért is volna erre szükségünk??? Legalább a tejet kerüljük a várandósság alatt, a már feldolgozott tejtermékek hormontartalma már kevesebb.)!

TIPP: Válasszunk a zsíros tejtermékek helyett sovány tejtermékeket, hiszen a hormonok és az antibiotikumok a zsírokban koncentrálódnak.

Temészetesen ezt a listát sok minden egyéb tényező befolyásolhatja, de iránymutatásképp használhatjuk, így tudjuk, mikor nem árt az óvatosság!
TIPP: Ami általánosságban elmondható:
Minél alacsonyabb tápláléklánci szintről étkezünk, annál kisebb koncentrációjú xenoösztrogénhez juthatunk. Minél több zöldség és gyümölcsöt fogyasztunk és minél kevesebb húst és tejterméket, annál inkább elkerülhetjük ezeket az anyagokat. Ne feledjük, hogy a legtöbb xenoösztrogén az állatok zsírsejtjeiben halmozódik fel, ott koncetrálódik! Ezért legalább ne fogyasszuk el az állatok (hús és hal) zsírját, hanem a tiszta, zsírmentes húst részesítsük előnyben!
Amikor csak tehetjük, kerüljük az ipari termékeket. Lehetőségeinkhez mérten inkább válasszunk organikus (bio) minőségű élelmiszereket és/vagy vásároljunk megbízható ős/kistermelőktől hormonmentes és vegyszermentes élelmiszereket, alapanyagokat (zöldség, gyümölcs, hús, tejtermék, tojás, stb.)!. Ha minden kötél szakad, legalább terhesség alatt fogyasszunk organikus élelmiszert!
Organikusan (nem vegyszerekkel kezelt) termesztett zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk! Alaposan mossuk meg a zöldséget és gyümölcsöt, amit fogyasztani készülünk!
Organikusan / otthon nevelt állatok húsával táplálkozzunk!
További érdekességek olvashatók itt: http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=category&id=280%3Aervek-a-bio-mellett&Itemid=127&lang=hu

2. Víz:
Használjunk megbízható víztisztító berendezést. Inkább többet szűrjön ki a vízből, mintsem hogy bent hagyjon ártalmas anyagot. Üvegben tároljuk a vizet és ne műanyagban. Ne vegyünk visszaváltható műanyag palackban semmit, főleg ne hagyjuk kint a palackot napsütésben! Hő hatására a lebomlás és a toxinok és BPA kibocsátása felgyorsul. Ne próbálkozzunk a műanyag palackok tisztításával, úgysem sikerül, tisztítás nélkül pedig a káros baktériumok vígan szaporodnak.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nagyon fontos. Ez súlytól függ, kilónként napi 70 ml folyadék szükséges melyből 30 ml tiszta víz! Folyadékhiány esetén az immunrendszerünk nem tud megfelelően működni és sejtjeink szabályosan szomjaznak!

Nagyon fontos! Ügyeljünk a folyamatos víz fogyasztásra. Egyrészt muszáj kimosnunk a szervezetből a felszabaduló méreganyagokat, másrészt pedig megelőzhetjük, hogy az ivás elodázásból adódóan stresszessé váljunk. Ez azért következhet be, mert a szervezet több, mint 70%-a vízből áll, amely folyamatosan fogy: WC-re járunk, izzadunk, de még a légzéssel is vizet veszítünk. Ha az elveszített víztartalmat nem pótoljuk folyamatosan, a szervezetünkben a kiszáradás jelei mutatkoznak: például stresszessé válunk. A stressz pedig ugye nem jó barátunk a várandósság alatt (előtte sem, mert gátolja a szaporodási funkciókat!).

error: A Harmóniabolt közlendője:

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM