Progeszteron pótlás lehetőségei

Amennyiben az endogén, azaz a saját szervezetünk által megtermelt progeszteronból nincs elég, a külső pótlás (exogén) szükségessége merül fel. Több lehetőség áll rendelkezésre, ám nem mindegyik hozzáférhető bárki számára vagy bármely élethelyzetben, valamint azok hatékonysága is eltérő.

Természet-azonos (bioidentikus) progeszteron

A természet-azonos (bioidentikus) progeszteron lényege az, hogy molekulaszerkezete egy az egyben megegyezik a sárgatest vagy mellékvesék által kiválasztott progeszteronéval. Először 1930-ban sikerült előállítani természet-azonos progeszteront a Pennsylvaniai Egyetemen, Prof. Russell Markernek, méghozzá diosgeninből (a Mexikóban honos vad yam gyökérből), néhány molekulát kihasítva a növényi vegyületből. Az így kapott vegyület molekulaszerkezete egy az egyben megegyezik a sárgatest vagy mellékvesék által kiválasztott progeszteronéval.

Progeszteron injekció (Pl. Prolutex) – Régi progeszteronpótlási módszer, mivel tanulmányok sora ír arról, hogy szájon át nincs sok értelme pótolni a progeszteront, mert a máj szinte percek alatt lebontja (lásd felezési idő). Ez a szubsztitúció egy olajos oldat, amit izomba kell adni, épp ezért a kivitelezés több mint körülményes és kifejezetten fájdalmas, hiszen a leendő kismama belázasodhat, a beadás helye bedagadhat, begyulladhat. Egyébként nincs mellékhatása.

Mikronizált progeszteron tabletta szájon át (Pl. Utrogestan, Progesterone Exceltis) – Kényelmes, de alacsony hatékonyságú módszer, hiszen a máj szinte percek alatt lebontja. Ha pl. 200 mg-ot veszünk be, abból kb. 20 mg fog hasznosulni, azaz 180 mg lebomlik a máj által. Ezt a módszert semmiképpen sem nevezhetjük hatékonynak, mert fölöslegesen terheljük a szervezetet (emésztőrendszert, májat, vesét).

Progeszteron hüvely gél (Pl. vényre kapható a Crinone, illetve itthon az Utrogestant is alkalmazzák hüvelyen át)- Az elmúlt években nyílt titok már, hogy sem a progeszteron szájon át való adása, sem az injekció nem valódi megoldás, ezért megpróbálták a hüvelyen át bejuttatni! Az ötlet valószínűleg az ösztrogén tartalmú hüvelykrémektől volt vezérelve, hiszen a progeszteront egyáltalán nem szükséges hüvelyen át bevinni. Ugyanis akár injekcióban, akár orálisan, akár bőrön vagy nyálkahártyán keresztül visszük be, szisztémásan hat; azaz a véráramba jut és az egész szervezetben keringve ahol szükség van rá, ott belép a célsejtekbe és elvégzi feladatát. Így nem szükséges ott bevinni helyileg, ahol a hatást ki szeretnénk váltani. Hüvelyen keresztül alkalmazva az a probléma, hogy onnan könnyen kifolyik, illetve a méhszájat irritálja, így a méhszáj nyálkahártyája begyulladhat és vérzést okozhat. Ez pedig nem szerencsés, hiszen az a várandós nő, aki épp vetélés elkerülése végett használja, a vérzést látva azt fogja hinni, hogy a vetélés indult be, pedig csak a felszíni vérzése van. Ezen túl nem szerencsés semmilyen felesleges anyaggal (vivőanyag) terhelni a hüvelyt, tekintettel érzékeny ph-jára. Hazánkban a nőgyógyász írhatja fel, jellemzően vetélés megelőzésére és csak elvétve látunk olyan eseteket, amikor nem a várandósság megtartására, hanem csak ösztrogéndominancia miatt adják. Ennél egyszerűbb megoldás is van, méghozzá a transzdermális alkalmazás.

Természetes progeszteron krém (pl. Women’s Cream): transzdermálisan, azaz bőrön át tökéletes, akár 99%-os hatékonysággal tudjuk bevinni a progeszteront. Ún. bioaktív progeszteron, minden egyes mg-ja hasznosul, tökéletesen kikerülve a máj bontófolyamatait és az emésztőrendszert. Egyszerű, gyors, hatékony, nincs irritáció, nem folyik ki, nem helyileg kell kenni, hanem csupán vékony bőrfelületre a gyorsabb felszívódás érdekében. Teljesen természet-azonos, 1 percen belül a véráramban van, 20 percen belül pedig sejten belül és aktív hormonhoz illően végzi a feladatát. (Ez azt jelenti, hogy 20 percen belül kimutatható nyálból (nem vérszérumból)), a tetőzés kb. 4 órával a bőrön keresztüli bevitel után következik be és a biológiai vagy eliminációs felezési idő 30-40 órára tehető.

Összefoglaló és összehasonlítás végett…:

Biológiai vagy eliminációs felezési időnek nevezzük azt az időtartamot, amely alatt a szervezet a felvett vagy véráramba juttatott gyógyhatással rendelkező anyag mennyiségét a felére csökkenti. Jelölése T1/2. Az eliminációban biológiai, fizikai és kémiai folyamatok együttesen vesznek részt. A gyógyszertanban, ezen belül a farmakokinetikában használatos felezési idő megadja azt az időtartamot, ami alatt a vérbe jutott gyógyszer koncentrációja a felére csökken. Habár ebben a folyamatban is több tényező játszik szerepet, a májon keresztül történő elimináció a legjelentősebb a szteránvázas hormonok (és így a progeszteron) esetében (https://hu.wikipedia.org/wiki/Felez%C3%A9si_id%C5%91).

  • Orális(szájon át bevett) progeszteron – felezési ideje 5 perc, ha mikronizált formában adják, akkor kinyújtható 2-3 órára) (17-hydroxyprogeszteronná bontja a máj)*
  • Vaginális (hüvelykúpok) progeszteron – felezési ideje 9-14 óra*
  • Transzdermálisan alkalmazott (bőrön át krémben) vad yam gyökérkivonat – felezési vagy hatóidejét nincs értelme mérni, mivel nem természet-azonos progeszteronról beszélünk, csak annak előanyagát tartalmazó növény kivonatáról. A szervezetünk egymaga pedig alig képes az előanyagként szolgáló növényt progeszteronná alakítani, így nagyon nagy mennyiség alkalmazása lenne szükséges.
  • Transzdermális (bőrön át krémben) progeszteron – felezési ideje 30-40 óra*** Ilyen az eredeti norvég krém, a Women’s Cream, ami a vad yam gyökérből előállított kész, természet-azonos progeszteront tartalmazza

Amennyiben biológiailag aktív transzdermális (bőrön keresztül bevitt) valódi progeszteront alkalmazunk, a hatóanyagot a bőrön keresztüli bejutást követően percekkel már a vörösvértestek szállítják oda, ahova kell. Ezzel a módszerrel, ha beviszünk pl. napi 40 mg-ot a terhesség támogatásra, mind a 40 mg hasznosul.

Hivatkozások:

* https://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone_(medication)#cite_note-Simon1995-24

**https://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone_(medication)#cite_note-Simon1995-24

** * https://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone_(medication)

error: A Harmóniabolt közlendője:

Június 13-àn, csütörtökön személyes àtvételre nem lesz lehetőség. A rendeléseket fogadjuk, a szállítások folyamatosan indulnak.

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM