Quinoa

Quinoa, az inkák szent gabonája, a „Magok Anyja”

Mi az a quinoa?

A quinoa (Chenopodium quinoa) egy dél-amerikai “gabonaféle”, az inkák aranyaként emlegetik, ők szent gabonájuknak tartották. Kecsua nyelven jelentése “Hold”, a „Magok Anyja” avagy „Gabona-Anya”.
A régészeti leletek tanúsága szerint Peruban 5000 éve termesztik.
Sziklásabb, szikes vidéken termesztik, 3-4000 méter magasságban, még olyan magasságban is, ahol a rozs és az árpa már nem tenyészik, tehát elsősorban az andoki felföld területén.

Egész pontosan a quinoa pszeudocereália, azaz álgabona avagy gabonapótló. Nem tartozik a gabonafélék családjába, de jelentős keményítőtartalmú magját a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Valójában paraj és a cékla családjába sorolható.
Lágyszárú, lisztes, egynyári növény, mely 1,8-2 méter magasra is megnő és a köleshez hasonló szemes terménye van. Megjelenésében a hazánkban is termő piros és fehér libatopfélékre hasonlít, viszont a virágbogara kurtább, levele és magva sárgás-fehér. Levelei spenótra emlékeztetnek. Magjait a szár csúcsán hozza. Ezek apró, elefántcsont-színű, a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecskék.

A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”: A spanyol hódítás előtt a kukorica, burgonya, bab mellett alapvető élelmiszernek számított. Perun kívül vannak még quinoa ültetvények Argentína, Bolívia és Chile területén is. Dél-Amerikában a növekvő gazdasági nehézségek idején a 70-es években, Bolíviában és Peruban a quinoa és az amaránt is ismét fontos szerepet játszott, mint hazai termesztésű növény. A quinoa az Andokban ma is az egyik legfontosabb táplálék. Az indiánok a magon kívül, a leveleit zöldségként fogyasztották, növényi szárát állati takarmányként hasznosították.

Élettani hatása, összetétele:

A quinoa hántolt magja táplálkozás- élettanilag fontos anyagokat tartalmaz, ezért rendkívül egészséges. A növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja az általunk használt gabonafélékét, ennek ellenére napjainkban alig ismerjük a quinoát Magyarországon. Egészségvédő táplálkozásunk egyik fontos eleme lehet, ha megismerkedünk vele és bátran használni kezdjük.

Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß –karotint is tartalmaz (utóbbi három jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára is ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője lehet). Leginkább magas B- és E-vitamin tartalma emeli ki a többi gabona közül. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs). A csontritkulás megelőzésében, a már kialakult betegség kezelésében is szerepe lehet fent említett magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

Magas tápértékű, mivel fehérjében gazdag: a legtöbben pont azért fogyasztják, mert dús fehérjeforrás. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %.
Ezen kívül az aminosav összetétele is igen kedvező. Több proteint tartalmaz, mint bármely más gabonaféle. Gazdag lizinben. Minden fontos aminosavat tartalmaz, többek között az összes esszenciális aminosavat, így fogyasztásával komplett fehérjéhez jutunk (amihez egyébként csak ételtársításokkal jutnánk), ami azért fontos, mert a fehérjét a szervezet önállóan nem tudja előállítani, tehát a napi táplálékkal kell bevinnünk.

A quinoának rendkívül magas a csíraszáma, a mag tömegének 30%, szemben a többi gabonafélékkel, melyek csíraszáma súlyuknak csupán 1%-át teszik ki.

Gluténmentes, azaz nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A lisztérzékenyek ételeik tápértékének növelésére vagy kiegészítésére különböző formákban készíthetik el.

Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

Számottevő élelmirost-tartalma miatt szív- és keringési betegségben szenvedők, magas vérzsír szinttel rendelkező egyének, valamint cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható.

100 g quinoa tápanyag-összetétele:

  • energia: 1 525 kJ (363 kcal)
  • fehérje: 13,3 g
  • zsír: 7,5 g
  • szénhidrát: 69,0 g
  • kalcium: 190,0 mg
  • kálium: 870,0 mg
  • magnézium: 260,0 mg
  • vas: 20,5 mg
  • nátrium: 11,5 mg

Felhasználása:

Dél-Amerikában a magját vízben vagy tejben megfőzik és pépesen fogyasztják. Szokták lisztté őrölni is, azután megpörkölik s a gabona helyett mindennapi jóízű táplálék. Termőterületén a levelét is fogyasztják, ám hazánkban csupán magja kapható.

Köleshez hasonló magjainak kellemesen semleges íze van, ezért édes és sós ételekhez egyaránt kiváló. A semleges ízhez semleges állag párosul, melynek köszönhetően igen sokoldalúan tudjuk felhasználni:

Elkészíthető magában köretnek, kásának, főételnek, levesbetétnek vagy desszertnek (tojással süteményekbe, grízként aszalt és friss gyümölccsel), tehetjük müzlikbe, könnyű, friss salátákba, és belekeverhetjük töltelékekbe is. Még akár egy vegetáriánus krokett alapanyaga is lehet. Tulajdonképpen elkészíthetsz belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenél, így téve táplálkozásodat még színesebbé és egészségesebbé.

Elkészítése egyszerű, hisz igen gyorsan megfő. Feldolgozás előtt a mag felületét borító keserű ízű szaponinjait hántolással vagy mosással távolítják el. Tehát te is jól mosdát a quinoát, mielőtt megfőzöd, majd csepegtesd le. Az apró magvak négyszeresükre dagadnak főzéskor. Fél csésze quinoához adjunk egy csésze vizet (tehát kétszeres mennyiségű hideg vízbe tegyük) és főzzük fedő alatt 10-15 percig, ízlésünk szerint sózzuk, fűszerezzük. Érdemes olívaolajon átpirítani – akárcsak a hajdinát – mielőtt felöntenénk vízzel, mert így sokkal ízletesebb lesz. A főzési idő akkor optimális, ha minden szem kétszeresére dagad és a fehér színét elveszítette.

A quinoa magját ki is lehet pattogtatni, kapható is kipattogtatott formájában is. Lisztjéből önállóan, vagy búzaliszttel keverve kenyeret, süteményt, palacsintát sütnek, illetve létezik már quinoa ital is.

Almás quinoa reggelire:

Hozzávalók:

  • 200 gramm quinoa
  • 3-4 alma
  • Szárított gyümölcsök és magvak (mazsola, mandula, dió, aszalt szilva, füge, datolya)
  • Fahéjrúd
  • Szegfűszeg
  • Méz
  • Kókusztejszín

Elkészítése:
Mosd át a quinoát langyos vízben. Darabold fel az almát kis kockákra a héjával együtt. Az aszalt gyümölcsöket előáztathatod, majd darabold egyformára őket, de beletehetd egészben is. Tegyél fel fél liter vizet forralni. Tedd bele a fahéjat, a szegfűszeget, a quinoát, a feldarabolt almákat és az aszalt gyümölcsöket, magvakat, majd 15-20 percig főzzük. Ízesítheted mézzel. Kókusztejszínnel pedig kiadósabbá teheted.

Fogyaszthatjod így melegen reggelire, avagy hagyhatjod kihűlni, leturmixolhatod és hidegen is eheted, főleg nyáron.

Forrás:

  • mindmegette.hu
  • elelmezesvezetok.hu
  • biopiac.hu
  • enbuenasmanos.com/articulos/muestra.asp?art=542
  • hoymujer.com
error: A Harmóniabolt közlendője: