Termékenységfokozó étrend – bevezetés

A természetes termékenységfokozó étrend: Hogyan étkezz az optimális termékenység érdekében

A termékenységfokozó étrend követése a terhesség előkészítése és a termékenység fokozása érdekében az egyik leghatékonyabb változtatás, amit megtehetsz és ami csak rajtad múlik. Számos tanulmány kimutatta, hogy az étrend speciális változásai javíthatják a termékenységet, megakadályozzák a visszatérő vetélést és támogathatják az egészséges terhességet.

A táplálkozás az, ami döntő szerepet játszik az egészséges test és a kiegyensúlyozott hormonrendszer kialakításában. A hormonok építőkövei megtalálhatók az ételekben. Az antioxidánsok, amelyek megvédik a petesejtet és a spermiumokat a szabad gyököktől, megtalálhatók az ételeinkben. Ahogy az élelmiszerek tápanyagai hasznosak lehetnek a termékenység szempontjából, bizony akadnak olyan élelmiszerek és akár élelmiszerekhez adott vegyi anyagok, melyek viszont ártalmasak lehetnek az egészségedre és a termékenységedre.

A klienseimmel való együttműködés során az első beszélgetés témája – függetlenül attól, hogy miért jött el a hormon egyensúly konzultációra – az, hogy milyen az étrendjük.. Sokuk válaszolják erre a kérdésre azt, hogy „egészséges”, majd kérésemre megosztják velem, mit is takar ez a számukra. Gyakran amit hallok, az egyáltalán nem a legegészségesebb a termékenység szempontjából.

Függetlenül attól, hogy mi az egészséges kategória a számodra,  megosztom veled azt, hogy mi az egészséges a termékenységre nézve, és hogy néz ki ez a gyakorlatban. A termékenységfokozó étrend másképp fog kinézni, mint egy normál egészséges ember étrendje. Lehet, hogy különbözik attól, amit most eszel, és lsehet, hogy lesznek benne olyan ételek, amelyek újak vagy még furcsák neked,  mint például a maca gyökér. Ne aggódj! Van olyan eszköz, amit a kezedbe adok, ami majd segít az indulásnál, valamint írok majd néhány receptet is, melyek ezt az utat könnyűvé és szórakoztatóvá teszik!

Mi az a termékenységfokozó étrend?

A természetes termékenység étrend olyan étkezési módszer, amely támogatja a tested reproduktív szerveit. Ide tartoznak az olyan élelmiszerek, amelyek a hormonális működéshez, a hormonok termelődéséhez és a hormonális egyensúly fenntartásához, a magzati fejlődéséhez, a petesejt egészségéhez, a férfi ivarsejtjeinek egészségéhez, a vér egészségéhez és még sok máshoz szükséges speciális tápanyagokat tartalmazzák. Ez egy olyan étrend, amely segít a testedben fennálló termékenységi akadályok vagy nehézségek megszüntetését, a tápanyag-raktáraidat feltölti és célja az, hogy egy egészséges gyermek világrahozatala érdekében az összes építőelemet biztosítsa.

Miért kövesd a természetes termékenységfokozó étrendet?

Tudtad, hogy vannak bizonyos tápanyagok, amelyekre a magzatnak már akkor szüksége van, mielőtt még a terhességedről tudomást szereznél, és hogy ezeknek a tápanyagoknak a hiánya súlyos születési rendellenességeket okozhat?

Tudtad, hogy azok az ételek, amelyeket ma megeszel, 90 nappal később befolyásolják a petesejtek és a spermiumok egészségét?

Tudtad, hogy a hormonok az étrend során biztosított összetevőkből épülnek fel?

Tudtad, hogy a hormonális problémák (mint pl. a PCOS) kezelésének és a várandósság elérésének első számú gyógymódja az étrend?

Tudtad, hogy az, amit nem eszel, ugyanolyan fontos, mint az, amit eszel?

Tudtad, hogy a meddőség első számú oka az anovuláció (ovuláció hiánya), és hogy ezt gyakran meg lehet oldani az étrend megváltoztatásával?

A természetes termékenységfokozó étrendet bárki követheti, termékenységi problémájától, korától, idejétől és pénzétől függetlenül. Mindannyian eszünk. Akkor miért ne ehetnénk úgy, hogy támogassuk a termékenységet?

A természetes termékenységfokozó étrend mögött húzódó tudomány

A természetes termékenységfokozó étrend javaslatai a történelem legtermékenyebb törzseinek és népeinek étkezéséről szóló tudományos kutatások, táplálkozási adatok és étkezési gyakorlatok gyűjteménye, valamint olyan étkezési gyakorlatokat is tartalmaz, melyekről ismert, hogy csökkentik a terhesség alatt fellépő komplikációkat.

Harvardi kutatás – A Harvardon nemrégiben végzett tanulmány  azt mutatta ki, hogy a meddőség 80% -al csökkent az életmód megváltoztatásával, amit tulajdonképpen a termékenységfokozó étrendre való átállás jelentett. Azoknál a nőknél, akik több ponton változtattak életmódjukon, beleértve az étrendbeli változtatásokat, több mint 80% -kal kevesebb meddőségi kockázatot tapasztaltak, mint azokban a nőkben, akik ezen életmódbeli tényezők egyikében sem változtattak. Ez a kockázat egész pontosan az ovuláció elmaradásának kockázata volt – az Obstetrics & Gynecology által publikált cikk szerint.

Minden egyes életmódbeli változtatást pontoztak a kutatók. Azt találták, hogy az étrenddel kapcsolatosan magasabb pontszámot elért nők kevesebb transzzsírt és cukrot fogyasztottak. Több növényi fehérjét fogyasztottak, mint állatit, több rostot és vasban gazdag ételt fogyasztottak, és több multivitamint szedtek, alacsonyabb testtömeg-indexük volt (BMI), naponta hosszabb ideig mozogtak, és meglepő módon több magas zsírtartalmú tejterméket és kevesebb alacsony zsírtartalmú terméket fogyasztottak. A vizsgált nők különböző csoportjainál azonos eredményre jutottak, függetlenül az életkoruktól vagy attól, hogy voltak-e már várandósok korábban vagy sem.

Dr. Weston Price és Dr. Brewer

A természetes termékenységfokozó étrend Dr. Weston Price és Dr. Brewer kutatási eredményein alapszik. Dr. Weston Price ajánlásainak alapja az a tradicionális étrend, amelyet akkor követtek még, amikor az emberek a legtermékenyebbek voltak, a nagyipari élelmiszerek kora előtt.

Dr. Brewer diétájáról pedig kimutatták, hogy csökkenti a terhesség szövődményeinek, különösen a preeklampszia kockázatát. Egy olyan étrendet javasol, amely rengeteg fehérjével, ásványi anyaggal és egészséges olajokkal látja el a szervezetet.

Vissza a természetbe!

A természet olyan ételeket hozott létre, amelyek táplálóak a testünk számára. Amikor a test optimális táplálékkal van ellátva és az egészségtelen ételeket kerüljük, akkor a test képes önmagát kijavítani és újjáépíteni. Ez nagyon hasznos a termékenység szempontjából, különösen akkor, ha fennáll valamilyen hormon egyensúlyhiány vagy termékenységi probléma. Tested sejtjei folyamatosan pusztulnak, és folyamatosan meg is újulnak, azaz új sejtek jönnek létre a régiek helyett. Ez a test minden szervében, izmában és szövetében így történik. Ezen új sejtek építőkövei az elfogyasztott ételekből származnak. A természetes termékenységfokozó diéta célja a test támogatása, amely így egészséges lesz és képes lesz az öngyógyító folyamatok lefuttatására , valamint egészségesebb sejteket hoz létre.

A természetes termékenységfokozó étrend előnyei

  • Antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít, amelyek megvédik a petesejt és a sperma egészségét a szabad gyökök által okozott károsodásoktól.
  • Segít a testnek a hormonális egyensúly fenntartásában azáltal, hogy biztosítja a hormonok előállításához és működéséhez szükséges zsírokat.
  • Bőséges vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és egyéb tápanyagokat biztosít a test számára, amelyek az optimális egészséghez szükségesek.
  • Csökkentheti az inzulinrezisztencia miatt fenyegető vetélés kockázatát, valamint a szabad gyökök által okozott károsodásokat a petesejtekben, spermiumokban és a DNS-ben.
  • Segít feltölteni a tápanyagraktárakat, melyek létfontosságúak várandósságnál.
  • Támogatja az egészséges reproduktív rendszert.
  • Elősegíti a vitalitást és a megfelelő energiát.

A természetes termékenységfokozó diéta táplálkozási iránymutatásai

Egyél sok bio zöldséget és gyümölcsöt – A hagyományos termékek káros növényvédőszereket és gombaölő vegyszereket tartalmaznak, melyekről kimutatták, hogy negatívan befolyásolják mind a férfiak, mind a nők termékenységét. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a bio zöldségek és gyümölcsök tápanyag-értéke nagyobb.

A British Journal of Nutrition 2014-ben több mint 300 tanulmány kiterjedt metaanalízisét tette közzé, amely bizonyítékkal szolgál arra, hogy „az organikus növények – a sárgarépától és a brokkolitól kezdve az almáig és az áfonyáig – lényegesen magasabb antioxidáns- és más potenciálisan előnyös vegyület- koncentrációival rendelkeznek”és alacsonyabb mértékben tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat.

Ha egyáltalán eszel tejterméket, csak bio, szabadon legeltetett, teljes zsírtartalmú, nyers tejből készüljön – Szerves, legeltetett állattól származó, teljes zsírtartalmú, nyers tejtermék a legjobb választás tejtermékek esetén, ha nem vagy kazeinérzékeny. Vedd figyelembe, hogy a tejtermékek, például a tej és a sajt eláraszthatják a testet (nyálkásítanak, gyulladáskeltőek). A termékenységi problémák – például a PCOS és az endometriózis – elterjedése esetén a tejtermékek súlyosbíthatják a hormonális egyensúlyhiányt. Figyeld meg, hogy a tested hogyan működik velük, majd nélkülük. Kerülni kell a nem biogazdaságú tejtermékeket, mivel hozzáadott hormonokat és antibiotikumokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet ösztrogénszintjének emelkedéséhez. Számos egészséges alternatíva létezik a tejtermékek helyett, például a friss mandula- vagy kendertej.

Próbálj többnyire hidegvizi tengeri halakat enni – A hal fontos esszenciális zsírsavakat (omega-3) szolgáltat az étrendünkbe. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a hormonok előállításához, csökkentik a gyulladást és segítik a menstruációs ciklus szabályozását. A halak ezen túl remek fehérje- és A-vitaminforrást jelentenek. Kerüld a nagytestű mélytengeri halakat, például az ahi tonhalat (a konzervekben valószínűleg nem ezek vannak), a kardhalat és a chilei tengeri sügért, mivel potenciális higanykoncentrációt mutatnak.

Keresd a hidegvízi halakat, például a vad alaszkai lazacot, a tőkehalat. és alaszkai laposhalat. A lazac kiválasztásakor kerüld el az észak-atlanti tenyésztett lazacot is, és inkább a vadon élő lazacot válassza. A tenyésztett lazac antibiotikumokat és mérgező élelmiszer-színezékeket tartalmaz.

Megfelelőek még  a következő halak: harcsa, ponty, sügér, hering, pisztráng, makréla, homár, tintahal, rombuszhal, ördöghal, valamint az osztriga, a csiga, a polip, a rákok, kagylók.

Válassz olyan húst, amely szabadon tartott és organikus (bio gazdálkodásból való) – A hagyományosan nevelt szarvasmarhák nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott hormonokat és antibiotikumokat, amelyek hozzájárulhatnak az ösztrogén-dominanciás állapotok kialakulásához vagy fokozhatják azt. A szabad tartású állatok húsa viszont az esszenciális zsírsavak nagyszerű forrásai, alacsony telített zsírtartalmúak, és kiváló fehérjeforrások.

Ha endometriózisod van, a vörös hús mennyiségét érdemes csökkentened, mivel egy, a Human Reproduction 2004 augusztusában kiadott tanulmány kimutatta a kapcsolatot a magas vörös húsfogyasztás és az endometriózis között.

Csak szabadon tartott / bio csirkét válassz – A hagyományosan neveltet csirkéket tisztátalan, zsúfolt tartási körülmények között tartják, és nem ökológiai hanem gyakran genetikailag módosított takarmányokkal táplálják. Csirkevásárláskor keresse meg a címkén a „szabad tartású” vagy „bio” szavakat. A legjobb, ha a csirkét egy helyi gazdaságból vásárolja meg, ahol szabadon tartják őket.

Csak teljes értékű ételeket fogyassz  A teljes kiőrlésű gabona rostos, fontos vitaminokkal és immunrendszert támogató tulajdonságokkal rendelkezik. A rost azért fontos, hogy segítse a testet a felesleges hormonok megszabadulásától, és segítse a vércukorszinted kiegyensúlyozását. Kerüld a feldolgozott és finomított fehér ételeket és gabonaféléket, mint például a fehér kenyér, vagy a búzadara. Ehelyett válassz teljes kiőrlésű vagy csíráztatott kenyeret, rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát, quinoát és barna rizst.

Minden étkezéskor egyél rostban gazdag ételeket – A rost hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, ami segít csökkenteni a termékenységi problémákat, például a PCOS-t, csökkenti az immunológiai problémákat, és elősegíti az egészséges hormonális egyensúlyt. A magas rosttartalmú ételekre példák a gyümölcsök, a zöldségek, a sötét leveles zöldek és a babfélék.

Semmilyen formában nem szabad szóját fogyasztanod, kivéve, ha erjesztett, mint a miso és a tempeh. – Bebizonyosodott, hogy a szójaételek utánozzák az ösztrogént. A hormonális egyensúlyra gyakorolt negatív hatás elkerülése érdekében ezért a legjobb, ha elkerülöd a feldolgozott szójaételeket, mint például a szójatejet, a szója burgereket, a szójafehérje port, a szója chipset, húst és sajtokat. Ha pajzsmirigy-túlműködésed van, akkor feltétlenül kerüld a szóját.

Kerüld a finomított cukrokat vagy gyümölcsleveket (kivéve a frissen préselt leveket) – A pasztőrözött gyümölcslevek, például palackozott almalé, narancslé és más palackozott gyümölcslevek koncentrált cukrot tartalmaznak, amelyek a vércukorszint ingadozásához vezetnek és negatívan befolyásolhatják az immunrendszeredet. Kerüld a feldolgozott / finomított és mesterséges cukrokat is. Jobb alternatíva a méz, mely enzimekkel is tele van.

Igyál sok tiszta vizet – Ügyelj arra, hogy testsúly kilogrammonként 30 dl tisztított vagy szűrt vizet igyál meg naponta. A palackozott vizet a legjobb elkerülni, mivel a palackban található egyes műanyagok hozzájárulhatnak a hormon egyensúlyhiányhoz az ösztrogént utánozó vegyi anyagok miatt (ftalátok és BPA, mint xeno-ösztrogének).

A következő részeket egy e-bookba szerkesztettem. Ebből megtudhatod sok-sok konkrétummal és példával, hogy milyen mikro- és makrotápanyagokra lehet szükséged, milyen ételekből juthatsz hozzájuk, milyen kiegészítőkre lehet szükséged azok híján. Majd az ételcsoportok felől is kielemzem nektek melyik mivel járul hozzá a termékenységhez és a kiegyensúlyozott hormonrendszerhez. Tudom, hogy háziasszonyként a főzés és bevásárlás szempontjából legtöbbünk nem tápanyagokban, hanem ételekben gondolkodik. Így majd neked is könnyebb lesz a termékenységfokozó étrendet elsajátítanod!

Kérem az Természetes termékenységfokozó étrendről szóló e-bookot!

 

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM