Avokádó és hormonok – kutatás
Az avokádó fogyasztás növelheti a lombikbébi kezelés sikerét
Szereted az avokádót és rendszeresen fogyasztod? Babát tervezel és odafigyelsz az étkezésedre? Ha igen, szeretném, ha tudnál még egy okot, amiért avokádót enni nagyon jó dolog!
2012-ben a Harvard Közegészségügyi Iskola által vezetett előzetes kutatás rámutatott arra, hogy az avokádóban és telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételekben gazdag étrend háromszorosára növeli az IVF-kezelések sikerét.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
A termékenység támogatói és az avokádó szerelmesei örültek, de mit jelent ez a tanulmány valójában? Biztosak lehetünk abban, hogy a zsírok fogyasztása növeli a terhesség esélyét az IVF-kezelést tervező párok számára?
Bár az eredmények biztatóak, ez egy 30-as éveikben járó 147 nővel folytatott előzetes kutatás volt csak, és nem lett publikálva egy szakértők által felülvizsgált szakmai folyóiratban. Így a további kutatások feltétlenül indokoltak, annak ellenőrzése érdekében, hogy ezek az eredmények megismételhetők-e. A kutatók elismerték, hogy ez volt az első alkalom, amikor az étrendi zsírok szerepét összefüggésbe lehetett hozni a lombikkezelések eredményével.
Zsírok és termékenység
Az egyes étrendi zsírok eltérő hatással vannak a szervezetünkre és az élettani folyamatokra. Például az egyszeresen telítetlen, egészséges zsírok (Omega-9) az avokádóból és olívaolajból csökkenthetik a gyulladást, ami ösztönözheti az orvosi termékenységi kezelések vagy a természetes termékenységet segítő terápiák pozitív kimenetelét.
A gyulladásos nőgyógyászati problémák, mint például az endometriózis, a PCOS, a petefészek ciszták és a miómák ismertek arról, hogy a termékenységet akadályozzák. Az egyszeresen telítetlen zsírok elősegítik beindítani a megfelelő testi választ a gyulladásokra és támogatják a hormonális egyensúlyt minden nőnél, aki érintett ezekkel a problémákkal.
Ezen kívül az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik az inzulinérzékenységet, amely szerepet játszik a PCOS-ban (policisztás petefészek szindróma). Az inzulinrezisztens PCOS kiegyensúlyozatlan tesztoszteronszintet is okoz a nőkben, és arra készteti a petefészket, hogy több ösztrogént szabadítson fel, ami elnyomhatja az ovulációt. Az étrendi megközelítés rendkívül fontos a PCOS-ban szenvedő nők termékenységének helyreállításához. A megfelelő típusú étrendi zsír fogyasztása az eredmény kulcsa lehet a számodra is.
A termékenység szempontjából nem minden zsír egyenlő. A 2012-es avokádó fogyasztásával foglalkozó tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknak a nőknek volt a legkevesebb jó minőségű petesejtje, akik a legtöbb telített zsírt fogyasztották (elsősorban vajból és a vörös húsokból).
A magas telített zsírbevitel a férfiak termékenységi problémáival is összefügg, többek között az alacsony spermiumszámmal. A telített zsírok túlzott és a transz-zsírok felesleges (hiszen azok minimális mennyiségben sem hasznosak) bevitele gyulladást idéz elő a testben, és előkészítheti a terepet a vércukor-szabályozás problémáinak és a degeneratív betegségeknek.
Edd magad termékenyre!
Egyértelmű, hogy a zsírok megfelelő egyensúlyának elérése az étrendben fontos szerepet játszik a termékenység megőrzésében. Az eddigi bizonyítékok egyértelműnek tűnnek: ugyanaz az étrend (mely egyszeresen telítetetlen zsírsavakban gazdag és telített zsírsavakban mérsékelt), amely megvédi a szíved, megóvhatja a termékenységedet is.
Ha szeretnéd tudni, hogyan tudod az étrendedbe beépíteni az avokádót, itt találsz további segítséget:
Receptek és további tudnivalók az avókádóról
Forrás:
Hope, J. (July 2012). Avocado Diet Triples Chance for Success For Couples Undergoing IVF. Daily Mail.com http://www.dailymail.co.uk/health/article-2168494/Avocado-diet-triples-chance-success-couples-undergoing-IVF.html
Hsu, C. (July 2012). Eating Avocados More Than Triples IVF Pregnancy Success Rate. Medical daily. http://www.medicaldaily.com/eating-avocados-more-triples-ivf-pregnancy-success-rate-241240
Riccardi, G., Giacco, R., & Rivellese, A. (2004). Dietary fat, insulin sensitivity and the metabolic syndrome. Clinical Nutrition, 23(4), 447-456. doi:10.1016/j.clnu.2004.02.006 https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(04)00026-3/fulltext