Barnázás – Baj vagy nem baj?

Rengeteg nő tapasztal pecsételő vérzést, vagy ún. “barnázás”-t a ciklusa valamelyik szakaszában, amely lehet a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén, vagy napokkal a fő menstruációs vérzése előtt.

Van, amikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb egyensúlytalanság.

 

Mi is az a „barnázás”?

Pecsételő vérzés – Amikor csak egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül, csak amolyan pecsételő vérzés, nos ezt hívjuk barnázásnak.. Nagyon sokszor fehérneműig sem hatol, hanem inkább a toalettpapíron leszünk rá figyelmesek, vizelés vagy bélmozgás után.

Színe és időtartama – Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros. Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is!

NEM menstruáció! – A barnázás NEM jelenti a menstruáció megjöttét!!!! A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg!

 

Melyik barnázás számit normálisnak avagy pozitívnak?

Menstruációs vérzést követően – Amikor a rendes menstruációs vérzésünk után, tegyük fel egy egészséges 3-5 napos menstruáció után meg 1-2 napos barnázásunk van, az normális jelenség (“gravitációs probléma”, a méh vérkeringésének áramoltatásával ez csökkenthető – kismedencére irányuló mozgással, mint pl. női jógával).

A ciklus közepén (ovulációkor) – Amikor a barnázás a ciklus közepén, vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkezik, szinten normális. Ez az ovulációs barnázás. Egy enyhe ovuláció alatti barnázás a kiváló termékenység jele!

Ennek a jelenségnek két oka ismert: amikor a petesejt kitör a tüszőből, ilyenkor egy kis vérzés előfordulhat, illetve amikor ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogén-szint emelkedés történik, az arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része ledobódjon.

Menstruáció előtt 1 héttel –  Amikro a barnázás az esedékes menstruáció előtt 1 héttel jelentkezik és nem tart tovább egy napnál, az ún. beágyazódási barnázás! Ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába. Ekkor egy nagyon rövid időre megemelkedik az ösztrogén szint és hirtelen egy pillanatra leesik a progeszteron szint, közvetlen mielőtt a sárgatest átvenné a progeszterontermelést. A sárgatest akkor veszi át a progeszterontermelést, amikor a megtermékenyített petesejt azt az üzenetet adja a szervezetben, hogy megtörtént a terhesség létrejötte és ezért mindenképpen meg kell tartani a méhnyálkahártyát! Fontos: ha ez több napig tartó barnázás, akkor az semmiképpen sem a beágyazódási barnázás!

Mi számit nem kívánt (abnormális) barnázásnak?

Amely nem a fentebb említett intervallumokban történik!

A menstruáció megjötte előtt napokkal – Abnormális, de nagyon gyakori jelenség a mestruáció megjötte előtt már napokkal barnázni!

Ennek leggyakrabban az oka progeszteronhiány! A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát arra az esetre, ha teherbeesés történt, és ha nincs elég progeszterontermelődés, a méhnyálkahártya le fog dobódni! Azok a hölgyek, akiknél progeszteron hiány (ösztrogén-dominancia) van, az esedékes menstruációs vérzésük előtt napokkal, vagy akár egy héttel is már barnázást tapasztalnak! (minél hosszabban, annál nagyobb a progeszteron hiány)

Ez – mivel a progeszteron a terhesség megtartásáért felelős hormon és tőle függ már a beágyazódás esélye is – tulajdonképpen egy jel arra, hogy terméketlenség vagy nehezítet termékenység áll fenn és érdemes pótolni a progeszteront, mert még ha sikerül is beágyazódnia a megtermékenyített petesejtnek, ez a progeszteron-hiány korai vetélést okozhat, amit érdemes elkerülni!

 

 

 

error: A Harmóniabolt közlendője:

Június 13-àn, csütörtökön személyes àtvételre nem lesz lehetőség. A rendeléseket fogadjuk, a szállítások folyamatosan indulnak.

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM