Chia mag

Mexikóból származnak ezek az apró fekete magok, melyek valódi energiabombának számítottak már a maják számára is. Neve erőt, erősséget jelent. Energiát és kitartást ad, csillapítja az éhséget és biztosítja a legfontosabb tápanyagokat.

Chia-mag a konyhádban

Bár egy magról van szó, egész másképpen használjuk fel, mint általában a magokat. Szinte íztelen, vagy inkább úgy mondom, hogy semleges íze miatt szinte minden receptben megállja a helyét.

Folyadékba keverve az eredeti méretének kb. a tízszeresére duzzad (meleg folyadékban hamarabb), és ragadós, zselés állagú lesz. Bármihez adod hozzá, a chiamag jól össze fogja tartani.

A chia zselé használható zselatin vagy tojásfehérje helyett. Ez különösen hasznos a tojásfehérje-érzékenyek számára: tojásonként 1 evőkanálnyi chia magot 3 evőkanál vízzel számíts.

Mivel nagyon pici, rendkívül sokféle ételbe beleteheted, fel sem fog tűnni és így a magad javára fordíthatod a jó tulajdonságait.

Egészséged segítője, mert…

Mert szuperélelmiszer! Nem csupán egy, hanem számos jó tulajdonsága van, nagyon tápláló és a szervezeted könnyen felveszi és a lehető legjobban hasznosítja tápanyagait.

Az energiát a vas és fehérjetartalma biztosítja. Rendkívül magas fehérjetartalma felülmúlja más magokét és gabonákét.

Gazdag B, D és E-vitaminban, magnéziumot, cinket és bórt is tartalmaz. Kiemelkedően sok kálciumot, vasat és antioxidánst tartalmaz.

Magas antioxidáns tartalma miatt nehezen avasodik meg, a lenmaggal ellentétben sokáig eltartható. Az antioxidánsok közül az áfonyát ismerheted a lista legelejéről, a mérések azt mutatják, hogy a chia mag őt is felülmúlja.

Gazdag egészséges zsírokban: tartalmazza az összes fontos esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavat és más növényi forrásokkal szemben arányaiban jóval többet tartalmaz az omega-3-ból, ami gyulladáscsökkentő hatású és a bőr szépségéhez és egészségéhez is szükséges.

Tele van rosttal, aminek köszönhetően ugye folyadékban nagyon könnyen megduzzad, és ezért eltelít, éhséget csillapít, órákig jóllakottság érzést és energiát is biztosít a számodra. Segíti a bélmozgást (székrekedésnél este fogyaszd), valamint kitisztítja a belekből a rossz, nemkívánatos baktériumokat és lassítja a szénhidrátok cukorrá alakulását (kisebb inzulinválaszt indukál és mérsékli a vércukorszint emelkedést).

Felhasználásakor is a ballasztanyagait használjuk ki: kiváló zselésítő tulajdonsága miatt ilyen jellegű ételekés édességek elkészítésénél szeretik használni. Legismertebb formája a gyerekek kedvence, a chia puding.

Összességében az előnyei:

Energiával tölt fel, rosttartalma elősegíti a megfelelő bélmozgást, hozzájárul a csontok egészségéhez, gyorsítja az anyagcserét, és gátolja a bőr korai öregedését.

Hogyan fogyaszd?

Szórd kedvenc salátáidra, készíthetsz belőle pudingot vagy keverheted a reggeli müzlidbe is, de fontos, hogy növeld a folyadékbevitelt is a fogyasztásakor.

Ha még csak most ismerkedsz a chia maggal, tedd a reggeli turmixodba egy teáskanállal. Hamarosan észre fogod venni, hogy milyen jól érzed magad tőle és fel sem tűnik, hogy a turmixodban benne van.

A Ciklusharmonizáló étrendben bármikor fogyaszthatod, mert a kiválasztó szervek és a vércukor-szabályozás támogatása az egész havi ciklus során fontos és a chia mag ezekben segít. Kiemelten fontosak ezeknek a támogatása a premenstruációs (luteális) szakaszban, illetve a menstruációs szakaszban is érdemes bevenni az étrendedbe energiát adó és vaspótló tulajdonságai miatt. A termékenység növelése érdekében is nagyon üdvös minden napos használata: tedd bele napi turmixokba, mert antioxidáns tulajdonságaiból a petesejtek és hímivarsejtek egészsége érdekében te és párod is sokat profitálhattok.

Receptek

Reggeli chia mag puding

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandulatej
  • 1 banán
  • 1 evőkanál mandulavaj
  • 1 maréknyi áfonya (friss vagy fagyasztott) vagy más színes gyümölcs
  • 1 teáskanál méz
  • 5 evőkanál chia mag

Elkészítése: Este készítsd össze, mert másnap reggelre lesz igazán jó. Tedd az összes hozzávalót a chia mag kivételével a turmixgépbe, és turmixold össze simára, krémesre. Öntsd ki a keveréket egy pohárba és keverd hozzá a chia magokat. Takard le és tedd a hűtőbe éjszakára, hogy a magok megduzzadhassanak.

Ropogós müzliszelet

A finom, egészséges nassolnivaló fontos kellék, amikor életmódváltásba kezdesz, hiszen megakadályozza, hogy a feldolgozott, iparilag előállított termékekhez nyúlj.

Ez egy kiváló alternatíva, amit nagyon egyszerű elkészíteni, finom az íze és tele van jóféle fehérjével, rostokkal, ami tartós energiát és jóllakottság érzetet ad, így nem fogsz finomított szénhidrát után sóvárogni.

Vigyél magaddal ebből a szeletből pár darabot mindig a táskádban, hogy bármikor ehess egyet, ha fáradtnak érzed magad.

Hozzávalók (kb. 1 tepsihez, ami kb. 20 szelet):

  • 20 Medjool datolya (350 g)
  • 2 bögre víz (600 ml)
  • 1 bögre napraforgómag (175 g)
  • 1 bögre tökmag (175 g)
  • 1 bögre lenmag (-pehely)
  • 1 bögre mazsola (200 g)
  • 2 bögre zabpehely (240 g)
  • 3 evőkanál chia mag
  • 3 evőkanál őrölt fahéj

+ ízesítésnek vagy a hormon-egyensúlyod érdekében 1 evőkanál céklapor vagy spirulina alga (ezektől lesz egy friss íz is benne) vagy maca (ettől karamellás ízű lesz)

Elkészítése: A magokat (a chia mag kivételével) előző éjszakára áztasd be, majd öblítsd át őket (ezzel megszabadulsz az enzimgátlóktól és az anti-tápanyagoktól, amik rontják az élvezeti és egészségvédő hatásukat). 180 fokra (légkeverésesnél 160 fok elég) melegítsd elő a sütőt. Tedd a 2 bögrényi forrásban lévő vízbe a datolyát és 5 perc alatt főzd puhára. Majd tedd a datolyát a főzővízzel együtt egy turmixgépbe a fahéjjal és a chia maggal és pürésítsd simára. Tedd a magokat, a mazsolát és a zabpelyhet egy tálba és keverd össze. Öntsd rá a datolyapürét és jól keverd át az egészet. Kend ki a tepsit kókuszolajjal, öntsd bele a keveréket és nyomkodd el alaposan, tömörré, sima felületűvé. Süsd 30-40 percig, míg a teteje pirulni kezd. Félidőben vedd ki a tepsit és vágd a masszát szeletekre, majd tedd vissza.

Eperdzsem

Hozzávalók:

  • 2 bögre eper (40 dkg)
  • 2-3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál chia mag

Elkészítése: A megpucolt epret tedd egy nagy lábosba a mézzel. Kezdd el melegíteni és főzd kb. 5 percig, míg az eper megpuhul. Törd pépesre az epret burgonyanyomóval vagy botmixerrel és tedd hozzá a chia magot és főzd tovább 20 percig, közben néha átkeverve.

Vedd le a lábast a tűzhelyről ás öntsd át a dzsemet egy tálba, ahol még tovább fog sűrűsödni, miközben hűl. Végül egy lezárható üvegben tárold a hűtőben és egy héten belül fogyaszd el.

Mandulás-chia magos energiafalat

Igazi energiabomba, ha a sok teendő mellett magasan szeretnéd tartani az energiádat. A kakaó élénkít, a datolya édessége nyugtatja az idegrendszeredet, a mandula, a mandulavaj, a kókuszolaj és a chia mag pedig mindent biztosít ahhoz, hogy elég energiád legyen és hosszan érezd ezt a hatást.

Sokáig eláll, így nagyobb adagban is elkészítheted és magaddal vihető egészséges nasiként tudod biztosítani vele magadnak az energiát az étkezések között, strapásabb napokon is. Felturbózhatod a hormonkiegyensúlyozást segítő szuperélelmiszerekkel is.

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandula (20 dkg) vagy más dióféle
  • 1 bögre Medjool-datolya (20 dkg)
  • 3-4 evőkanál nyers kakaópor
  • 2 evőkanál mandulavaj
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál chia mag

+ felturbózhatod a hormon-egyensúlyod érdekében kendermagfehérjével vagy hántolt kendermaggal és macával

Elkészítése: Az előző éjszaka beáztatott és leöblített mandulát aprítsd fel a konyhai robotgépben vagy botmixerrel. A datolyát magozd ki és tedd a mandula mellé az összes többi hozzávalóval együtt, az egészet pürésítsd össze. Jó ragadós lesz. Ebből a masszából gyúrj kis golyókat és tedd egy órára a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljanak.

Szuperkenyér (gluténmentes!)

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandula
  • 1 és fél bögre tökmag
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • fél bögre napraforgómag
  • 3 evőkanál útifűmaghéj – ez fogja összetartani, ki ne hagyd!
  • 3 evőkanál szárított zöldfűszer ízlés szerint
  • 2 evőkanál chiamag
  • só és bors

Elkészítése: Tedd a mandulát és 1 bögrényi tökmagot a konyhai robotgépbe és üröld meg. Öntsd át egy keverőtálba és add hozzá a többi száríz hozzávalót és keverd össze alaposan. Adj hozá 2 bögre hideg vizet és keverd át jól. Hagyd ezt a kveréket egy órát pihenni, hogy teljesen magába zsívja  avizet és összeálljon a tészta. Majd 200 fokra (légkeverésesnél 180 fokra) melegítsd elő a sütőt. Borítsd a masszát egy tepsire úgy, hogy kb 5-7 cm magasságú kenyeret kapj. Süsd 45 percig, amíg  ateteje szépen megpirul és a közepébe szúrt kés tisztán jön ki belőle.

A recepteken néhol egész keveset változtattam, de az eredeti forrás: Ella Woodward – Egyél jókat Ellával (a könyvet itt megvásárolhatod)