Hogyan javíthatja a CoQ10 a fogamzás esélyét?

Te is netán azon több ezer ember közé tartozol, akinek azt mondták, hogy rossz a petesejt készlete (AMH) vagy rossz a spermái egészségi állapota? Vagy lehet, hogy 35 évesnél idősebb vagy, és éppen próbálsz megfoganni? Ha érintett vagy, akkor bizonyára érdekelnek az olyan fontos információk, melyek jelentősen megnövelhetik az egészséges fogamzás és az egészséges baba esélyét. Ez a cikk is erről szól.

A Q10 koenzim biológiailag legaktívabb formája, az Ubiquinol már eléggé ismertté vált számos tanulmánynak köszönhetően, melyek arról szólnak, hogy mind a petesejtek, mind a sperma egészségét javítani lehet vele, miközben kulcsszerepet játszik a DNS sejtszintű védelmében is.

A CoQ10-et sokan csodás tápanyagnak tekintik, mivel szinte minden élő sejt támaszkodik rá az energiatermeléshez. Fontos tény, amiről talán mégsem tudsz, hogy a test megfelelő működéséhez bizonyos szintű CoQ10 szükséges. Ha ennek a szintje csökken, a test hajlamosabbá válik a betegségekre és a korai öregedésre. Ez az oka annak, hogy a CoQ10 annyira létfontosságú mind a férfi, mind a nő reproduktív rendszer egészsége szempontjából, és azon belül is a legfontosabb szereplőknek, a petesejt és a sperma egészségének. De ahhoz, hogy valóban megértsük, miért olyan fontos a CoQ10 az egészség szempontjából, először meg kell érteni, hogy mi is ez, és miben más a CoQ10 biológiailag legaktívabb formája, az Ubiquinol, ami bizony kulcsfontosságú szereplő a petesejtek és a sperma egészségének javításában.

Tudtad?

Férfiaknál a CoQ10 növelheti a sperma számát és a mozgékonyságot is.

Nőknél nagyon erős antioxidáns hatása miatt a petesejtek minőségére hathat.

A kutatások kimutatták, hogy javítja a véráramlást a medencében, különösen a méhben, míg az alacsony CoQ10 szinteket összefüggésbe hozták a vetélésekkel.

Egy egerekkel folytatott kísérlet eredményeképpen a CoQ10-kiegészítőket kapó idősebb egerek petesejtjeinek minősége javult és megnövekedett fogamzóképességük:

Özcan P és munkatársai a J Assist Reprod Genet.-ben publikált kutatásban 2016-ban azt vizsgálták, hogy meg tudja-e védeni a koenzim Q10 kiegészítés a petefészek-tartalékot az oxidatív károsodásoktól. Azt találták, hogy a CoQ10 kiegészítés megvédi a petefészek-tartalékot azáltal, hogy ellensúlyozza mind a mitokondriális petefészek öregedést, mind pedig a fiziológiailag programozott petefészek öregedést, bár az oxidációs stressz bizonyos hatása a nők meddőségére nem ismert.

Mi a CoQ10 és hogyan működik?

A CoQ10 egy szupererős antioxidáns, amelyet az emberi test természetes módon előállít. A cikk későbbi részében nagyon sok szó lesz arról, hogy miért fontos ez az antioxidáns a termékenységhez.

A test szinte minden sejtjének membránjában jelen van, tehát sejtszinten működik és szükséges a mitokondriumokban az ATP termeléshez ( mely a sejtszintű energiatermelő folyamatokat jelenti), ezzel a sejtek energiájáért felelős. Amennyiben a Q10-ből elegendő mennyiség áll rendelkezésre, a sejtek optimálisan működnek, hiánya viszont energiahiányt okozhat a tested minden sejtjében és rendszerében, ideértve a reproduktív rendszert is. Gondolj úgy a CoQ10-re mint az elemre, melyekről a sejtjeid töltődnek. Így tehát nemcsak a fogamzóképességet biztosító szaporító rendszerhez, de az élethez is elengedhetetlenül szükséges.

Legnagyobb mennyiségben a szívben, a vesében, a májban és a mellékvesében van jelen. Az életkor előrehaladtával a termelődése csökken. Szervezetünkben az immunrendszer és a szív az, ami legjobban függnek a Q10 mennyiségétől és természetesen e kettő fog először sérülni, amennyiben az öregedéssel járó csökkenés megjelenik.

A CoQ10-nek két formája létezik: az ubiquinone és az ubiquinol. A CoQ10 ubiquinonként indul, majd a sejtben az erősebb ubiquinollá alakul. Az ubiquinolt az egyik legerősebb antioxidánsnak tekintik.

A CoQ10 „vitaminszerű” anyagnak tekinthető, mivel az emberi sejtek membránjában szintetizálódik, de étkezés útján is magunkhoz vehetjük kisebb mennyiségben. A legbőségesebben a színhúsok tartalmazzák, de megtalálható a sötét leveles zöld zöldségekben is, mint például a spenótban, a kelkáposztában és a brokkoliban, továbbá a diófélék, a tenger gyümölcsei is tartalmazzák, bár zöldekből megenni annyi mennyiséget, amire terápiásan szükség lehet, igen nehéz lenne.

Ezért javasolt a CoQ10 és / vagy az Ubiquinol táplálékkiegészítőből való pótlása. A rendelkezésre álló CoQ10 kiegészítők nagy része ubiquinon formájú. Az ubiquinol abban különbözik, hogy a Q10 koenzim biológiailag legaktívabb formája, és a szervezetnek nem kell átalakítania. Az ubikinol nyolcszor hatékonyabb, mint az ubikinon.

Tanulmányok kimutatták, hogy a Q10 koenzim biológiailag aktív formájának jelenléte a sejtmembránban segítheti a szabad gyökök által okozott sejt- és DNS-károsodások csökkentését. Ha ez megtörténik, akkor pedig a kutatások szerint csökken a vérnyomás és javul a petesejtek egészsége, a sperma egészsége és így az embrió „minősége” is.

A szabad gyökök olyan instabil molekulák, melyek károsíthatják a sejtszerkezeteket. A normál mindennapi életben a szabad gyökök a testünkben zajló tevékenységekből származnak (például a szabad gyökök az ATP szintézise során képződnek az energia előállítás során), de a környezetünkben lévő vegyi anyagok is szabad gyököket hozhatnak létre. Azt mondják, hogy testünk minden egyes sejtjét naponta körülbelül 10.000 alkalommal támadják meg szabad gyökök, felgyorsítva az öregedési folyamatot.

Ahogy haladunk előre a korral, a test képessége az ubikinon előállítására, és annak ubikinollá való átalakítására egyre csökken. Ennek viszont az energiaszint és a sejtek egészsége látja kárát. Ennek oka lehet a megnövekedett anyagcsere-igény, ami a test öregedésével együtt jár, vagy a nem kielégítő táplálkozás miatti tápanyaghiányok, vagy génmutációk és az oxidatív stressz. Egyes szakértők szerint ez a hanyatlás leginkább 40 éves kor körül válik nyilvánvalóvá, de már 20 éves korban elkezdődhet. Szóval, mit lehet tenni a CoQ10 szintjének növelése érdekében? Az Ubiquinol kiegészítőt szedheted.

Miért jobb az Ubiquinol a CoQ10-hoz képest?

Emlékszel, hogyan említettem, hogy a legtöbb CoQ10 kiegészítő az ubikinonnak nevezett inaktív formából készül? Nos, ha a Q10 koenzimet inkább aktív formájából (Ubiquinol) pótolod, akkor a tested megspórolja azt az energiát, amit fel kellene használnia az ubiquinone ubiquinollá való átalakításához. Az ubiquinol erős, elsőlépcsős antioxidáns hatást fejt ki a sejtek oxidatív károsodásaival szemben.

Az ubiquinolt rendszeresen biztosítani kell a szervezet számára, hogy fenntartsa a sejtek egészségét és az egész test megfelelő működését. Az ubiquinol könnyedén felszívódik a bélrendszerben, így biológiailag hozzáférhetőbb lesz, mint az ubiquinone. A tanulmányok azt mutatták ki, hogy az ubiquinol nyolcszor hatékonyabb, mint az ubiquinon!

A 30 év alatti emberek számára a test képes könnyen átalakítani a CoQ10 kiegészítőket ubiquinonról ubiquinolra.

Kattints ide az Ubiquinon megvásárlásához

De azok számára, akik idősebbek, krónikus betegségben szenvednek vagy túlzott oxidatív stressznek vannak kitéve, az Ubiquinol lehet a legjobb választás, amivel jóval könnyebben feltölthetik az Ubiquinol-készleteket.

Ubiquinol a reproduktív egészség javítása és a termékenység fokozása érdekében

Számos meddőséggel és reproduktív diszfunkcióval kapcsolatos betegség kapcsolódik az oxidatív stresszhez, ideértve az endometriózist, a funkcionális (megmagyarázhatatlan) terméketlenséget, a PCOS-t, a menstruációs ciklus rendellenességeit, a koraszülést, az ismétlődő vetélést, a petesejtek egészségét jelző alacsony AMH értéket, a sperma nem kielégítő egészségét és motilitását. Számos tanulmány kimutatta, hogy az antioxidáns kiegészítők csökkenthetik az oxidatív stresszt, ami pozitívan befolyásolja e kérdések mindegyikének kimenetelét.

Kattints ide a nagyobb dózisú Ubiquinol megvásárlásához

Vagy kattints ide a dán fejlesztésű Ubiquinol megvásárlásához

Kezdd a petesejtek és a spermiumok egészségével!

A komplikációmentes terhesség és az egészséges csecsemő számára mind a petesejtnek, mind a spermiumnak egészségesnek kell lenniük! A fejlődő embrió sejtjei közvetlenül a fogamzás után nem osztódhatnak megfelelően, ha a petesejtek vagy a sperma egészsége rossz, és így mindez vetéléshez vezethet. Ha a petesejtek és a sperma egészségi állapota nagyon rossz, akkor a fogamzás sem lehetséges, még mesterséges megtermékenyítés révén sem.

A kutatók úgy gondolják, hogy a CoQ10 kiegészítése segíthet a sejtek normálabb működésében és osztódásában azáltal, hogy helyreállítja a normál energiaháztartást a sejtek mitokondriumaiban. Ez nagyon fontos, ha figyelembe vesszük a fogantatást és azt, hogy az élet első szakaszai mennyiben függenek a megfelelő sejtosztódástól.

A petesejtek egészsége – A 35 évnél idősebb nők esetében a tüszők (és a bennük lévő petesejtek) egészsége drámai módon romlik. Miután egy nő 40 éves elmúlt, ez a folyamat egy gyorsabb ütemben folytatódik. Mindegyik petesejt egyetlen sejt, egyetlen petesejt egészségi állapota nagy jelentőséggel bír. Az egyes petesejtekben egy-egy jövőbeli gyermek „tervrajza” található. A DNS a genetikai kód, amelyben kódolva van egy leendő emberi lény egészséges életéhez a feltételek. Az ubiquinolról kimutatták, hogy gátolja a DNS oxidációját (azaz a DNS szabad gyökök által okozott károsodását), ezáltal védi a genetikai kódot.

A Fertility and Sterility folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a korban előrehaladottabb nők napi 600 mg CoQ10 kiegészítése javította mind a petesejt minőségén, mind emelkedett a sikeres foganások aránya. Más, ugyanebben a folyóiratban publikált tanulmányok szintén hasonló javulást mutattak állatkísérletekben, konkrétan idősebb egerek petesejtjeiben is.

Dr. Robert Casper és a Samuel Lunenfeld Kutatóintézet kollégáinak előzetes vizsgálata azt mutatta, hogy amikor a középkorú nőstény egereknek CoQ10 kiegészítést adtak, több vemhesség jött létre és almonként több utód született. „Azt találták, hogy amikor a CoQ10-et 52 hetes egereknek adták – körülbelül egy egérnél ez számít a középkorúságnak-, petesejtjeik megfiatalodtak. A CoQ10-el kezelt idős egerekben szignifikánsan több tüsző volt … ”.

Spermaszám és egészség – Ahogy minden petesejt tartalmaz DNS-t, úgy az egyes spermiumok is, mely a másik létfontosságú „alkotóelem” egy gyermek létrehozásához. A CoQ10 hiány nemcsak a spermiumban lévő DNS károsodásához vezethet, hanem alacsony szintje befolyásolja a sperma úszási képességét, az úgynevezett motilitást. Az ubiquinol kiegészítésnek kettős támogató rendszere van a sperma egészségére, egyrészt védi, másrészt pedig támogatja a motilitást a sejtek energiájának növelésén keresztül.

A CoQ10 a legmagasabb koncentrációban a sejtek – az összes sejt! – mitokondriumában megtalálható. A spermium esetében ez a középső szakaszban található, azon a helyen, ahol az energiatermelés történik, amely az ivarsejt farki részét támasztja alá. Minél magasabb a CoQ10 szintje a vérben, annál inkább nő a sperma képessége arra, hogy „igen erős úszó” legyen. Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy az ondófolyadékban az alacsony CoQ10-szint befolyásolja a sperma motilitását, ám a CoQ10-el történő kiegészítés jelentősen javította ezt és helyreállította a sperma motilitását azoknál a férfiakban, akiknek a sperma motilitása nagyon alacsony volt.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az egészséges, normál morfológiájú (alakú) spermiumokban, melyekbe 50 mg CoQ10-t inkubáltak, szignifikánsan megnövekedett a motilitásuk. Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy 17 terméketlenséggel küzdő alanynál, akik napi 60 mg CoQ10 kiegészítést kaptak 103 napig, jelentősen javult a megtermékenyülések száma.

Bebizonyosodott, hogy a terméketlen férfiak nem kielégítő spermafunkciója közvetlenül kapcsolódik a megnövekedett szabadgyök-stresszhez. Az Ubiquinol kiegészítése ebben az esetben nagyban hozzájárulhat a sperma egészségének, valamint a reproduktív szerveket alkotó összes sejt és az egész test védelméhez.

Az Ubiquinol étrendkiegészítő

Az ubiquinol szerkezete könnyen megváltozik mind a fény, mind a levegő hatására. A fénynek és a levegőnek való kitettség ez esetben azzal jár, hogy visszanyeri oxidált formáját, az ubiquinont. Ezért nagy mennyiségű Ubiquinol kiegészítő kifejlesztése igen nehéz eljárásnak bizonyult. Ma a fejlett technológiáknak köszönhetően a tudósok már kifejlesztettek egy olyan eljárást, amely tökéletesítette az ubiquinol stabilizálódását, és az aktív elektronban gazdag előnyeit egy speciális rlatin kapszula segítségével megőzi, amely védi azt az oxidációtól.

Az Ubiquinol általános javasolt napi dózisa egy átlagos ember számára napi 100 mg. Azok számára, akik idősebbek, vagy feltételezik, hogy egészségügyi problémáik miatt csökkent a CoQ10-szintjük, napi 200-300 mg-al indíthatnak, majd két hét után a laborban kimutatott emelkedett Q10 plazmaszintről megbizonyosodva az adag csökkenthető napi 100 mg-ra szintfenntartásként.

Amennyiben az AMH szinted (petefészek rezervjéről ad képet) nem kielégítő, 300 mg-ot javaslok szedni.

Kattints ide a nagyobb dózisú Ubiquinol megvásárlásához

Vagy kattints ide a dán fejlesztésű Ubiquinol megvásárlásához

Az étrend fontossága

Az Ubiquinol kiegészítő szedésével önmagában nem érheted el célodat, ha az egészséges táplálkozás és a helyes életmód nincs a helyén. Az étrend szerepe a sejtek egészségében és a termékenységben valóban az alapja a megfelelő reproduktív funkciónak. Ne ess abba a hibába, hogy azt gondolod, a kiegészítők önmagukban elegendők a célod eléréséhez, mert azok csak felgyorsítják és könnyebbé teszik az oda vezető utat. A teljes értékű, tápanyagdús élelmiszereket preferáló ún. termékenységfokozó étrend nélkül az Ubiquinol sem lesz túl hatékony.

Tudj meg többet a termékenységfokozó étrendről itt:

Bevezető a természetes termékenységfokozó étrend alapjaiba

Teljes természetes termékenységfokozó étrend

Kiegészítés más antioxidánsokkal

Azok számára, akik javítani akarják a reproduktív funkcióikat, fontos megtanulni, mi a szerepük más antioxidánsoknak, melyek „egy nagy családot” alkotnak funkcióik betöltésében. Az ubiquinol nem az egyetlen antioxidáns, amely fontos a termékenység szempontjából, a liponsav, az E-vitamin, a C-vitamin és a glutation is fontosak. Az antioxidánsok egymásra támaszkodnak, hogy újjáélesszék egymást, így mindegyik folytathatja a sejtek egészségének és működésének védelmét. Noha az ubiquinolt az antioxidánsok közül a legerősebbnek tekintik, ezeknek az antioxidánsoknak a test megfelelő működésében – beleértve a petesejt és a spermium egészségét is – fontos szerepe van.

Tudj meg többet ezekről a fontos antioxidánsokról itt:

Antioxidánsok és termékenység

Csökkentsd a szabad gyököket az életedben!

Az emberi testet naponta bombázzák a szabad gyökök. Az Ubiquinol, az antioxidánsok és az étrend nemcsak javíthatják a sejtek egészségét és energiáját, de csökkenthetik a szabad gyököknek való kitettségedet is. Kerüld az autók kipufogógázát (ha városban laksz, teremts időt a tiszta, friss levegőn való szabad mozgásra), a vegyi anyagokat, a dohányzást, az alkoholt, a túlzott testmozgást és a hidrogénezett olajokat és így minimalizálni tudod a szabad gyökök okozta rombolást a testedben.

Alacsony AMH…Hogyan növelheted a petesejtjeid egészségét?

Egy jelentős tanulmányban 300 mg CoQ10-et adtak még két másik hatóanyaggal alacsony AMH-val rendelkező nőknek, akiknek ez 3 hónap alatt segített a petefészek rezervjéről adott érték javításában.

Kérd a segítségemet a részletek érdekében, valamint beszélj az orvosoddal. A fenti tanulmányban használt készítményeket csak előzetes állapotfelmérés után kezdheted el, mivel az egyes hormonális állapotokban eltérő lehet az adagolás, illetve a beszerzésben is a segítségedre leszek.

Tudj meg többet erről: Hogyan növelheted a petesejtjeid egészségét 90 nap alatt

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27255570/

https://rbej.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/1477-7827-9-23?site=rbej.biomedcentral.com

https://link.springer.com/article/10.1007/BF03346521

https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(11)01512-3/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870379/

https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(09)01557-X/fulltext

Antioxidánsok és termékenység

error: A Harmóniabolt közlendője:

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM