Anyává szeretnél válni egy nap? Erre az 5 mikrotápanyagra lesz szükséged!

Ha nő vagy a mai őrült világban, akkor valószínű, hogy sajnos nagy eséllyel többféle módon – tudva vagy tudattalan – korlátozod a lehetőségeidet a megfoganásra, mert olyan hatások érhetnek, melyek megnehezíthetik és negatívan befolyásolhatják a termékenységedet. Lehet, hogy túl sok éjjel virrasztasz valamilyen határidős munka vagy vizsga miatt. Vagy esetleg beiratkoztál egy intenzív edzésre és korlátozod is a bevitt kalóriát, hogy elérd azt a testsúlyt vagy testalkatot, amelyről álmodozol, vagy mert inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálad. Vagy talán egy ideig fogamzásgátló tablettát használtál, mert az orvosod szerint ez volt az egyetlen megoldás a menstruációs ciklusod problematikus tüneteire, és a nőgyógyászod arról biztosított, hogy a tabletta megszünteti ezeket a panaszaidat és meggyógyít (Gyorsan tisztázzuk: ez nem így van!).

Noha ezek a túlélési módszerek a modern női lét sajnálatos elválaszthatatlan velejáróivá váltak, mindegyiknek szerencsétlen következményei vannak a hormonjaidra nézve és ezért veszélyeztetik és aláássák a teherbeesés esélyét is.

Függetlenül attól, hogy éppen szeretnél-e gyermeket és szeretnél-e megfoganni, vagy csak eljátszottál már néha azzal a gondolattal, hogy egy nap édesanya leszel, úgy gondolom, minden információval rendelkezned kell arról, hogy mi befolyásolhatja az esélyeidet – akár a közeljövőben, akár később. Az az igazság, hogy a stressz, a koffein, a szélsőséges edzések, a szélsőséges étrendek vagy diéták, illetve a vegyi anyagoknak való kitettségünk mindannyiunk testéből leszívnak fontos anyagokat, méghozzá olyan mikrotápanyagokat, amelyek éppen ahhoz szükségesek, hogy elegendő hormont hozzunk létre és a testünk optimálisan el legyen látva velük a termékenységünk biztosítására.

Az ismeretlen eredetű meddőség növekszik. Ez azt jelenti, hogy egyre több nő ütközik nehézségekbe, amikor meg akar foganni, egyetlen ismert ok nélkül. Véleményem szerint a meddőség riasztó növekedése tagadhatatlanul kötődik a példátlan mennyiségű vegyi anyaghoz, mely körülvesz minket. A növényvédő szerekhez, a hormonális működést megzavaró gyógyszerekhez és a modern világ egyéb hatásaihoz (mint a stressz!). Az ilyen elkerülhetetlen veszélyek felmérése után az a legkevesebb, ha teszel valamit és mivel ezek jó része valóban kiküszöbölhetetlen, ennek egyetlen módja az, ha azzal az öt mikrotápanyaggal táplálod a tested, melyek nélkülözhetetlenek az optimális termékenységhez és a sikeres fogamzáshoz.

Az optimális termékenységhez szükséges 5 mikrotápanyag

Ha –akár nem szándékosan, hanem pl. az ismeretek hiánya miatt – hormonálisan nem támogató életet élsz, kávéfogyasztó vagy és stressz is ér, még ne ess pánikba! Csodálatos és rugalmas a testünk, az enyém, de a tied is és teljesen képes felépülni! Viszont ez némi időbe telik; türelemre és elkötelezettségre lesz szükséged a hormonrendszert tápláló étrend és életmód mellett. Mindezek mellett a megfelelő mikrotápanyagokkal történő kiegészítés a legjobb módja a termékenységed fokozásának és helyreállításának, főleg a mielőbbi és jelentősebb eredmények elérése érdekében. Egyre közelebb leszel a vágyadhoz, mert a mikrotápanyagok közvetlenül befolyásolják a fogamzás esélyét. Itt van az öt legfontosabb termékenységet fokozó mikrotápanyag, amelyre szükséged lesz ehhez:

B6-vitamin – Elengedhetetlen a corpus luteum (magyarul a sárgatest) fejlődéséhez, a sejtek azon csoportjához, amely a petefészekben termelődik a petesejt tüszőből való kiszabadulása után. A sárgatest felelős a progeszteron (magyarul sárgatest hormon) előállításáért ciklusod luteális szakaszában (azaz az ovulációt követően) és a terhesség korai szakaszában. A B6-vitamin segít megtartani a progeszteront a szervezetben, ugyanis közreműködik a szterán vázas hormonokat érzékelő receptorok kialakításában (ilyen receptorhoz kötődik a progeszteron is, mert ő is szterán-vázas.) A B6-vitaminhiány – és így a progeszteron hiánya – súlyos hatással lesz a reproduktív egészségedre.

A B6-ot felemésztő mindennapi szokások és gyakorlatok listája hosszú: stressz, túlzott testmozgás, alkohol és fogamzásgátló tabletták. Így könnyen te is azok között a nők között lehetsz, akiknél hiány alakul ki belőle és így a progeszteronból is, hiába volt rendes ovulációd. A B-vitaminban gazdag étrend (lásd vadon fogott hal, banán, spenót és legeltetett marha húsa), valamint a kiegészítő használata hozzájárul a progeszteronod egészséges szintjen tartásához.

Magnézium – Testünk megszabadul a magnéziumtól stressz idején, mivel a magnézium egy nyugalmat indukáló ásványi anyag. (Ennek evolúciós szempontból az értelme az, hogy amikor barlanglakó őseink stresszt szenvedtek, akkor azt általában az életüket fenyegető közvetlen veszélyek okozzák. A test nem akarja, hogy egy életveszélyes pillanatban te nyugalmat érezz, így megszabadul a pihentető ásványtól. Ilyenkor nyugalom helyett a harcok mezejére kellett lépni, amihez további energiára volt szükség, melyet a cukorraktárból tudott a szervezet mozgósítani. ) A cukor- és koffeinbevitel szintén kimeríti a magnéziumkészleteidet, amely nélkülözhetetlen a kortizol szabályozásában, a vércukorszint egyensúlyában, a pajzsmirigy támogatásában, az alvásban és – ami talán a termékenység szempontjából legfontosabb – a hormonok kiválasztásában. A magnézium valójában a progeszteron, az ösztrogén és a tesztoszteron kiválasztásához is szükséges, tehát ha már a változó kor felé közeledve az ún. perimenopauza szakaszában vagy, vagy ha csak nemrég tetted le a fogamzásgátló tablettát, a magnézium szinted különösen alacsony lesz, és pótlásra szorul. (A magnézium 97%-ban a sejtekben van, csak 3%-nyi van a véráramban, így a vérünk magnéziumszintje igen stabil még súlyos magnézium hiánynál is. Ezért sosem csupán a laborban mért magnéziumszint alapján mérlegelj.) A magnézium nemcsak az anya szervezetének fontos, hanem a fejlődő magzatnak is: hiánya, vagy alacsony szintje esetében a fejlődés is lelassul, tanulmányok bizonyítják, hogy hiánya oka lehet a spontán vetélésnek, fenyegető koraszülésnek és a visszamaradt fejlődésnek.

D3-vitamin – Megdöbbentő az a tény, hogy a meddőséggel küzdő nők 93% -a D3-vitamin-hiányos (lásd: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(08)01571-9/fulltext), és a magasabb D3-vitaminszinttel rendelkező nők esetében az IVF négyszer nagyobb eséllyel lesz sikeres, mint az alacsonyabb D3-szintű nőkben. Ennek oka az, hogy az alacsony D3-vitamin-koncentráció ösztrogén-dominanciát okoz, ami oly sok hormonális probléma elsődleges oka. Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő peteéréshez hozzájárul a D-vitamin; PCOS-es nők esetében a D-vitamin hiány rendkívül magas, ugye náluk rendszeresen elmarad az ovuláció, ami sokszor a nem kielégítő peteérés következménye. A megfelelő D-vitaminszint csökkenti a terhesség alatt kialakuló inzulinrezisztenciát és a koraszülés esélyét is. Hiánya terhesség alatt pedig a magzat csontozatának fejlődésére van egy életre szóló rossz hatással a majd felnövekvő gyermek cukorbetegségre való hajlamának fokozásán túl.

Megfelelő bélflórát támogató mikrobiomok (prebiotikumok segítségével)- Az egészséges bélrendszer és bélflóra elengedhetetlen a fogamzáshoz, mert a bélflórát alkotó bélbaktériumok egy speciális csoportja, az úgynevezett ösztrobolom egy olyan enzimet termel, amely támogatja az ösztrogén metabolizmusát. Ha gyógyszereket szedsz, tejet, glutént és növényvédő szerekkel kezelt élelmiszereket fogyasztasz, akkor megbontod ezt a rendkívül fontos baktérium-egyensúlyt, és veszélyezteted azt a képességüket, hogy ártalmatlanítsák a felesleges ösztrogént, amely ösztrogén-dominanciához vezet. Erről pedig már tudod, hogy ez egyet jelent a progeszteron hiánnyal, és így jelentősen megzavarhatod a termékenységedet.. A progeszteron más néven a terhesség megtartó hormon, ami előkészíti a szervezetedet a megtermékenyített petesejt befogadására és a fejlődő magzat életben maradását szolgálja.

A bélflórád állapota azért is nagyon meghatározó, mert leendő gyermeked elsősorban tőled örököli: amíg a méhedben fejlődik, bélrendszere steril és csak akkor, amikor a szülés során áthalad a hüvelyeden, fogja megkapni az első mikrobaadagot. Később a szoptatással folytatódik ez a folyamat. Többek között a GAP szindrómáról szóló könyv szerzője, Natasha Campbell McBride kutatásai is alátámasztják, hogy a súlyos bélproblémákkal (és ezzel összefüggésben neurológiai tünetekkel, mint figyelemzavar, epliepszia, autizmus, stb) küzdő gyermekek „rossz” bélflórát örököltek szüleiktől. Mivel a bélflóra rendezése hosszú és kitartást igénylő folyamat, kezdd el máris! Én is minden nap teszek prebiotikus rostot a turmixomba vagy a vizembe.

Cink – A cinkhiány a nők körében egy elég gyakori állapot, és valódi negatív hatással lehet a természetes hormonális egyensúlyra. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, és bizonyos mértékig védelmet nyújt a bakteriális és virális fertőzések ellen, melyre minden nőnek fontos gondolni, hiszen a húgyutak és hüvely és annak flórája is ki van téve a fertőzésveszélynek. A kezeletlen bakteriális és vírusfertőzések következményei lehetnek a korai vetélés, valamint az idő előtti burokrepedés és koraszülés!

Hormonálisan a cink hozzájárul a tesztoszterontermelés fokozásához, és blokkolja azt az enzimet, amely felelős a tesztoszteron ösztrogénné alakulásáért (ismét elkerülve a lehetséges ösztrogén-dominanciát, ami a legjelentősebb oka és egyben okozata is a hormonális problémáknak és melynek következménye a terméketlenség.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy a tesztoszteron miért fontos a nőknek (hiszen férfihormonként ismered). Nos, nézzünk meg akkor egy példát ennek a hormonnak a jelentőségéről. A tesztoszteron nélkül nem lenne libidód! Persze a nők libidójához a tesztoszteronon túl szükség van mind az ösztrogénre, mind a progeszteronra is, méghozzá egyensúlyban. A férfiak tesztoszteron-szintje folyton magas, így a kedvük is magasabb, stabilabb a szexhez, nem olyan hullámzó, mint a nőknek. Visszakanyarodva a példánkhoz: ha egy női testben túl sok a tesztoszteron-képződés, az bizony komoly gondokat okoz (pl. ez inzulinrezisztenciánál történik meg, mivel az inzulin fokozza a tesztoszteron kiválasztását a petefészkek külső felületén és ez szőrösödést, hajhullást, aknékat, hangulatingadozásokat, agressziót okoz és azonnal kedvezőtlen módon tolja el az egyensúlyt a női hormonok között is, ösztrogén-dominanciát okozva).

Kiegészítés

Tehát töltekezz fel az optimális termékenység szempontjából nélkülözhetetlen mikrotápanyagokkal! Ha a fentieket olvasva úgy gondolod, szükséged van az étrended kiegészítésére, akkor ezeket a kiegészítőket tudod használni.

B6-vitamin

D3-vitamin

Cink kiegészítőkben vagy szuperélelmiszerekből

Babaváró vitamin (fenti 3-at mind tartalmazza)

Magnézium

Bélflóra-rendezésre prebiotikum (önmagában) , illetve probiotikum a prebiotikum mellé

 

A cikkben szereplő tanulmányok:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15368600

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198864/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214647414000282

https://care.diabetesjournals.org/content/26/4/1147

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519

error: A Harmóniabolt közlendője:

RENDELÉSEK:

Ingyenes szállítás 60.000 Ft vásárlás felett

Előre utalási és bankkártyás fizetési lehetőség.

Személyes átvétel minden kedden és csütörtökön!

KÉRD A PORTÁRA A RENDELÉSED A RUGALMASABB ÁTVÉTELÉRT!

 Termékek

HORMON EGYENSÚLY TERÁPIÁS KONZULTÁCIÓK:

Foglalás

INDULÓ PROGRAMJAINK:

Hormonharmónia Termékenységfokozó Programja TM